Un grup de persoane impozabile stabilite in Romania, independente din punct de vedere juridic, dar aflate in stransa legatura din punct de vedere financiar, economic si organizatoric, poate opta sa fie tratat de ANAF drept grup fiscal unic pentru TVA, chiar daca persoanele sunt administrate de organe fiscale diferite. De administrarea grupului se va ocupa organul fiscal care administreaza reprezentantul grupului.
Astfel, ANAF implementeaza o procedura care pune in aplicare prevederile in vigoare din acest an prin normele de aplicare ale Codului fiscal, HG 1/2016.
Anterior, exista conditia ca din grupul fiscal unic sa faca parte doar contribuabili administrati de catre acelasi organ fiscal. Acesta a fost eliminata prin normele Codului fiscal, HG 1/2016.
Grupul fiscal unic de TVA va depune un decont consolidat de TVA formularul (300). Pentru celelalte declaratii fiscale sau informative, membrii grupului se comporta ca persoane impozabile independente, pastrandu-si obligatiile individuale de declarare. Decontul consolidat cumuleaza informatiile privind operatiunile desfasurate de toti membrii grupului.
De asemenea, s-au modificat si regulile de intocmire a primului decont de TVA de catre membrii grupului fiscal dupa iesirea acestora din grup, respectiv la operatiunile care se inscriu in decont. Astfel, in primul decont consolidat de TVA depus dupa implementarea grupului fiscal unic, se preiau din deconturile fiecarui membru al grupului, soldul sumei pozitive din perioada fiscala anterioara, ramasa neachitata, respectiv soldul sumei negative din perioada fiscala anterioara, nesolicitata la rambursare.
Pentru a fi administrat, grupul fiscal unic trebuie sa depuna o cerere la ANAF conform procedurii: