Societatile care incadreaza personal prin incheierea unui contract de munca pot acorda o alocatie individuala de hrana, sub forma tichetelor de masa, conform Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa.
Incepand cu data de 01.12.2016, valoarea maxima unui tichet de masa creste de la 9.57 lei la 15 lei.
Atentie!
1. Decizia de a creste valoarea tichetelor de masa pentru salariati ramane la latitudinea angajatorului, conform bugetului de venituri si cheltuieli.
2. Tichetele de masa reprezinta venituri salariale, pentru care se datoreaza doar impozit pe salarii, nu si contributii sociale.
3. Tichetele de masa se acorda doar pentru zilele lucrate, nu si pentru zilele in care salariatul efectueaza concediul de odihna, concediu medical sau alte tipuri de concedii platite sau neplatite, este delegat sau detasat in afara localitatii in care isi are locul permanent de munca si primeste indemnizatie zilnica de detasare sau delegare sau este absent de la munca.
Incepand din anul 2017, persoanele care au incheiat un contract de munca vor beneficia de inca doua zile de sarbatoare legala, suplimentar fata de anul 2016. Acestea sunt:
si
Zilele de sarbatoare legala, in care nu se lucreaza, sunt:
Aceste prevederi nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie – trebuie avute in vedere unitatile sau locurile de munca cunoscute sub denumirea generica „cu foc continuu”, de pilda cele in care se produce energie electrica sau termica (termocentrale, hidrocentrale etc.), ori activitatea nu poate fi intrerupta (furnale, topitorii) – sau specificului activitatii – priveste o gama larga de unitati si locuri de munca si anume cele din transporturi (aeriene, navale, terestre), telecomunicatii, domeniul sanitar si de asistenta sociala, al aprovizionarii populatiei cu gaze, energie electrica, apa, caldura, alimente.
In cazul in care, din motive justificate, salariatii lucreaza in zilele de sarbatori legale, acestora li se vor plati orele lucrate si li se vor compensa cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care nu este posibila compensarea cu timp liber corespunzator, acestia vor beneficia de un spor la salariu pentru orele prestate in ziua de sarbatoare legala, ce nu poate fi mai mic de 100%.
Atentie! Incalcarea de catre angajator a acestor prevederi constituie CONTRAVENTIE si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Potrivit Legii 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand de la 01.01.2017, baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate pentru munca presatata in baza contractului de munca, de management, de administrator sau in baza contractului de proprietate intelectuala, se va plafona astfel:
Atentie! In anul 2017 nu mai exista exceptii la plata acestei contributii pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul pe venit se retine la sursa, astfel aceasta va fi datorata inclusiv de persoanele care realizeaza venituri de natura celor mentionate mai jos, si care in anul 2016 au fost exceptati la plata:
a. venituri din salarii sau asimilate salariilor
b. venituri din pensii
c. venituri din activitati independente
d. venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlului II sau III, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 (7) – (9) din Codul Fiscal
e. venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura
f. indemnizatii de somaj
g. indemnizatii pentru cresterea copilului
h. ajutorul social acordat potrivit Legii 416/2001, cu modificarile si completarile ulterioare;
i. indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale.
Cu ocazia Craciunului angajatorii pot acorda atat salariatilor cat si copiilor minori ai acestora cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou fara ca pentru acesta sa se datoreze impozit pe salarii si contributii sociale, cu conditia ca valoarea totala a cadourilor si/sau tichetelor oferite pentru fiecare persoana in parte sa nu depaseasca 150 lei, potrivit Legii 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Atentie!
1. Aceasta cheltuiala reprezinta o cheltuiala sociala si este prevazut expres faptul ca intra in limita de deductibilitate de 5% pentru determinarea rezultatului fiscal.
2. Cadourile si tichetele cadou acordate peste valoarea de 150 lei sunt impozabile din punct de vedere al impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii.