Noutati / Publicatii

 

Sistemul split TVA, obligatoriu din 2018. Principalele prevederi și prezentarea modului in care va fi aplicat noul mecanism

Firmele si persoanele fizice platitoare de TVA care presteaza servicii sau livreaza bunuri taxabile, in Romania, vor aplica din 2018, in mod obligatoriu, un sistem de plata defalcata a TVA, care presupune deschiderea unui cont separat, dedicat exclusiv sumelor aferente circulatiei TVA. Totodata, contribuabilii vor putea opta pentru aplicarea noului mecanism si mai devreme, intre 1 octombrie si 31 decembrie 2017, situatie in care vor beneficia de anumite facilitati fiscale.

Toate aceste masuri au fost adoptate de Executiv si se regasec in Ordonanta Guvernului nr. 23/2017, act normativ ce a intrat in vigoare duminica, 3 septembrie 2017.

Aplicarea sistemului de plata defalcata a TVA, cunoscut si ca TVA split payment, se va face optional intre 1 octombrie si 31 decembrie 2017, pentru facturile emise/ avansurile incasate incepand cu prima zi a lunii octombrie, si in mod obligatoriu de la 1 ianuarie 2018 pentru facturile emise/ avansurile incasate incepand cu aceasta data.

Sistemul se va aplica pentru toate livrarile de bunuri/ prestarile de servicii taxabile din punct de vedere al TVA, cu exceptia acelor operatiuni supuse regimurilor speciale de TVA, ca de exemplu regimul special pentru bunurile second-hand,  pentru agentiile de turism, pentru agricultori sau regimul special de scutire pentru micile intreprinderi ori pentru care se aplica masuri de simplificare.

Functionarea noului mecanism de TVA

Fiecare persoana juridica ori persoana fizica care este inregistrata in scopuri de TVA in Romania va avea obligatoriu un cont separat de TVA, diferit de contul curent, prin acest cont urmand sa fie incasat TVA de la clienti si platit TVA catre furnizori ori care bugetul de stat. Prin urmare, factura emisa de un platitor de TVA va trebui achitata prin doua plati:

Atentie!!! Sun obligate sa achite TVA-ul furnizorului in contul sau de TVA toate persoanelor impozabile si institutiilor publice, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA. Exceptie vor face doar persoanele fizice impozabile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si nici nu au obligatia sa fie inregistrate.

De asemenea, vor fi exceptate de la plata defalcata doar platile efectuate in numerar si cele efectuate cu cardul sau substitute de numerar, indiferent de statutul persoanei care face plata. Pentru aceste tranzactii, entitatile care vor incasa banii vor avea la dispozitie 7 zile lucratoare pentru a depune TVA aferenta in propriul cont de TVA.

Sumele acumulate in contul de TVA vor putea fi utilizate doar pentru un numar limitat de situatii, precum efectuarea de plati catre bugetul de stat, efectuarea platii TVA in contul de TVA al furnizorilor/ prestatorilor pentru anumite tipuri de achizitii si in alte cazuri specifice. In ceea ce priveste transferul din contul de TVA intr-un cont de alta natura, al titularului sau al altei persoane, acesta se va face numai cu aprobarea prealabila a ANAF, aprobare care, conform Ordonantei, ar trebui sa fie facuta in termen de 3 zile lucratoare de la data depunerii cererii.

Deschiderea contului de TVA

Potrivit prevederilor din O.G. nr. 23/2017, conturile de TVA vor fi deschise la Trezoreria statului si/ sau banci.

Astfel, Trezoreria va deschide gratuit si automat cate un cont de TVA pentru toti operatorii economici cu cod de TVA, fara sa fie nevoie de vreo solicitare din partea acestora din urma. Pentru operatiunile in conturile de TVA deschise de Trezorerie nu vor fi percepute comisioane, insa este important de stiut ca aceste conturi vor putea fi utilizate doar pentru platile in lei. Desi aceste conturi nu vor avea comisioane, este de mentionat ca ele inca nu permit efectuarea tranzactiilor prin internet banking ci doar prin depunerea de OP-uri pe suport de hartie, la ghiseul trezoreriei. Sistemul de internet banking se estimeaza ca va fi implementat abia in a doua jumatate a anului 2018.

Pe site-ul ANAF va fi publicata lista cu conturile de TVA din trezorerie, deschise pe numele tuturor entitatilor inregistrate in scopuri de TVA.

In ceea ce priveste bancile, acestea vor fi autorizate sa deschida automat conturi de TVA pentru clientii platitori de TVA, iar validarea acestora se va putea face timp de 90 de zile. In plus, unitatile de credit vor avea obligatia de a-si informa clientii despre costurile de administrare si comisioanele practicate pentru conturile de TVA. Validarea contului se va face implicit, daca entitatea face tranzactii prin contul respectiv. Conturile care nu au fost validate implicit sau explicit, se vor inchide automat la expirarea termenului de 90 de zile.

Bancile vor putea deschide conturi de TVA si pentru platile in valuta, astfel ca o firma va putea avea mai multe conturi de TVA, fara ca legea sa prevada vreo limitare in acest sens.

Creditarea/ debitarea contului de TVA

Actul normativ intrat in vigoare zilele trecute stabileste ca in contul de TVA se vor incasa:

In ceea ce priveste platile ce pot fi facute din contul de TVA, amintim de:

Contraventii si sanctiuni

Inainte de a enumera principalele contraventii prevazute in O.G. nr. 23/2017, este important sa amintim ca orice incalcare a prevederilor Ordonantei cu privire la folosirea eronata a conturilor de TVA ori cu privire la decontarea eronata a TVA va avea un termen de 7 zile lucratoare in care eroarea va putea fi indreptata.

Daca insa corectarea nu se va face in acest termen, autoritatile vor aplica contravenientului o amenda in cuantum de 0,06% pe zi din valoarea de TVA, dar pentru o perioada nu mai mare de 30 de zile de la data efectuarii tranzactiei eronate.

Dupa expirarea termenului de 30 de zile:

Necomunicarea de catre furnizor a unui cont de TVA in care poate fi efectuata plata se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 la 4.000 lei. In aceasta situatie, clientul are obligatia sa achite TVA in contul deschis la Trezorerie pe numele furnizorului, datele de identificare ale contul fiind disponibile pe site-ul ANAF.

Facilitatile acordate firmelor care aplica TVA split payment incepand cu 1 octombrie 2018

Asa cum spuneam, toate persoanele inregistrate in scopuri de TVA vor fi obligate sa aplice sistemul platii defalcate a TVA incepand cu 1 ianuarie 2018.

In acelasi timp, persoanele impozabile vor putea opta pentru aplicarea noului mecanism si mai devreme, mai precis in perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017, situatie in care vor beneficia de o reducere a impozitului pe profit/ pe venit  datorat pentru trimestrul IV 2017 cu 5%, dar si de anularea penalitatilor de intarziere aferente TVA restanta la 30 septembrie 2017.

Atentie!!! In cazul in care s-a optat pentru aplicarea sistemului de TVA split payment incepand cu 1 octombrie 2017, daca acest sitem a fost aplicat eronat, cei care au optat pentru aplicarea lui vor datora amenzile prevazute de ordonanta si prezentate anterior.