Mai multe modificari fiscale importante au fost publicate recent in Monitorul Oficial. Astfel, unele dintre acestea au intrat deja in vigoare, in timp ce altele urmeaza sa se aplice treptat. Totodata, firmele au primit noi termene de la care vor fi obligate sa utilizeze numai case de marcat cu jurnal electronic.
Codul fiscal a cunoscut mai multe modificari pe 3 septembrie 2017, o data cu intrarea in vigoare a Ordonantei Guvernului nr. 25/2017, ale carei prevederi sunt programate sa se aplice gradual, in perioada septembrie 2017 – ianuarie 2018.
Astfel, prima noutate, intrata deja in vigoare, vizeaza serviciile medicale sub forma de abonament, suportate de angajatori pentru salariatii proprii. Mai exact, incepand cu luna septembrie, acestea nu mai intra in baza de calcul a contributiilor sociale, atat timp cat nu depasesc, impreuna cu primele de asigurare voluntara de sanatate, echivalentul in lei al sumei de 400 de euro (mai multe detalii despre acest subiect am scris deja intr-un material separat – Fiscalitatea abonamentelor medicale, modificata din septembrie: Pentru abonamentele suportate de angajator nu se mai retin nici contributii sociale).
Mai departe, din 15 septembrie 2017, va creste cu 0,16 lei/litru acciza la carburanti (benzina cu plumb, benzina fara plumb si motorina), urmand ca la 1 octombrie 2017 sa aiba loc si cea de-a doua astfel de majorare, tot cu 0,16 lei/litru de combustibil.
In ceea ce priveste noutatile fiscale din zona impozitului pe profit, impozitului din activitati independente sau impozitului pe reprezentante, acestea vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2018.
Astfel, de anul viitor, cheltuielile reprezentand valoarea creantelor instrainate vor fi deductibile limitat intr-un procent de 30% din valoarea creantelor instrainate. Pana la finalul anului 2017, cheltuielile reprezentand valoarea creantelor instrainate sunt deductibile integral la calculul rezultatului fiscal, indiferent de nivelul veniturilor inregistrate din cesiunea creantelor respective.
Tot de la inceputul anului viitor se aduc clarificari cu privire la provenienta veniturilor din activități independente, daca ele trebuie declarate ca fiind venituri din Romania ori din strainatate. Astfel, veniturile din activitati independente, cu excepția drepturilor de autor, desfasurate in Romania, vor fi considerate a fi realizate din Romania, indiferent daca sunt incasate din Romania sau din strainatate. Daca activitatile sunt prestate in strainatate, atunci ele vor fi considerate ca fiind venituri din strainatate si vor trebui declarate ca atare.
In ceea ce priveste impozitarea reprezentantelor companiilor straine in Romania, din 2018 cuantumul impozitului va fi modificat, de la 4.000 de euro la 18.000 de lei, suma ce sa va plati intr-o singura transa, mai exact pana in ultima zi a lunii februarie a anului de impunere. La acest moment, impozitul pe reprezentanta se poate achita in doua rate egale, respectiv 25 iunie si 25 decembrie a anului de impunere. Totodata, se prevede ca o reprezentanta poate reprezenta una sau mai multe persoane juridice nerezidente.
Nu in ultimul rand, vom aminti si de masurile incluse intial in proiectul de act normativ, insa care nu s-au mai regasit in forma finala a O.G. nr. 25/2017, aparuta in Monitorul Oficial. Printre altele, Executivul a renuntat, cel putin pentru moment, la una dintre masurile importante incluse in programul de guvernare, respectiv scutirea de impozit pe dividende.
In aceste conditii, pana cand o asemenea prevedere nu va fi inclusa intr-un alt proiect de act normativ, dividendele distribuite de firmele romanesti unor alte persoane juridice se impoziteaza tot cu o cota de 5%.
Noi termene pentru utilizarea caselor de marcat cu jurnal electronic
Un alt act normativ interesant pentru mediul de afaceri este Ordonanta Guvernului nr. 20/2017, in vigoare tot din 3 septembrie 2017.
Astfel, documentul citat aduce o noua amanare termenului de la care firmele vor inlocui casele de marcat cu rola pe suport hartie cu aparate cu jurnal electronic.
Potrivit O.G. nr. 20/2017, casele de marcat cu jurnal electronic vor deveni obligatorii de la 1 iunie 2018 pentru contribuabilii mijlocii si mari (in loc de 1 ianuarie 2018 si 1 aprilie 2018), in timp ce micii contribuabili se vor conforma de la 1 august 2018, asa cum era prevazut si anterior.
Tot de la 1 august 2018, comercializarea aparatelor de marcat cu rola jurnal va fi interzisa.