Noutati / Publicatii

 

Codul de procedura fiscala, modificat semnificativ la inceputul lunii septembrie

Codul de procedura fiscala a suferit mai multe modificari la inceputul lunii septembrie, odata cu intrarea in vigoare a unei ordonante a Guvernului. Practic, modificarile vizeaza mai multe domenii, asa cum vom arata in cele ce urmeaza.

Modificarea Codului de procedura fiscala s-a produs la 3 septembrie 2017, atunci cand a intrat in vigoare Ordonanta Guvernului nr. 30/2017. Totusi, anumite prevederi vor fi aplicate ulterior acestei date si chiar de la 1 ianuarie 2018.

Spre exemplu, au fost introduse noutati in ceea ce priveste verificarea firmelor si persoanelor fizice. Mai precis, metodele de inspectie au fost redefinite, astfel ca acum vorbim de inspectie prin sondaj, inspectie exhaustiva si inspectie electronica, in loc de verificare prin sondaj, verificare exhaustiva si control electronic. Totodata, primele doua dintre acestea constau acum si in verificarea perioadelor impozabile.

In plus, a aparut posibilitatea ca o firma sa poata fi supusa, concomitent, atat unei inspectii fiscale, cat si unui control inopinat, masura fiind posibila in situatiile in care in alte proceduri sunt necesare constatari in legatura cu operatiuni si obligatii fiscale supuse unei inspectii fiscale in derulare.

In ceea ce priveste inspectarea averilor nedeclarate de persoanele fizice, au fost clarificate mai multe aspecte. Astfel, pot fi supuse inspectiei, dupa stabilirea persoanelor ce reprezinta risc fiscal, acele persoane fizice pentru care se constata o diferenta nedeclarata de venituri mai mare de 10%, dar nu mai putin de 50.000 lei. Durata maxima a verificarii efectuate asupra unei persoane fizice este de cel mult 365 zile de la data comunicarii avizului de incepere a inspectiei.

De asemenea, O.G. nr. 30/2017 introduce noutati la executarea silita si sechestrarea bunurilor. Astfel, executarea silita se suspenda acum și pentru perioada in care un contribuabil notifica autoritatea fiscala de intentia de a depune o garantie de buna executie.

Prezentarea scrisorii de garantie sau a politei de asigurare se poate face, de catre contribuabil, intr-un termen maxim de 45 de zile de la data comunicarii deciziei prin care sunt stabilite creantele fiscale. In caz contrar, organele fiscale sunt indreptatite sa continue executarea silita.

Atentie! Scrisorile de garantie pot fi emise acum si de institutiile financiare nebancare, nu doar de catre banci.

Totodata, bunurile mobile si imobile nu mai sunt sechestrate daca valoarea acestora este mai mica de 1% in cazul in care valoarea obligatiilor de plata este peste 500.000 lei. In plus, bunurile sechestrate vor putea fi vandute si prin licitatii organizate online, conform unei proceduri ce urmeaza sa fie stabilita printr-un ordin de ministru.

O.G. nr. 30/2017 a modificat si regulile prin care autoritatile fiscale comunica documentele pe care le emit contribuabililor. Concret, noutatea consta in faptul ca organele fiscale pot comunica actul administrativ-fiscal direct la domiciliul contribuabilului, transmiterea efectuandu-se prin reprezentanti imputerniciti.

In cazul in care contribuabilul nu se afla la domiciliu sau refuza primirea actului administrativ-fiscal, organele fiscale pot comunica documentul prin afisarea unei instiintari chiar pe usa domiciliului fiscal.

Si in domeniul esalonarii la plata s-au produs mici schimbari, fiind reglementat in mod expres ca esalonarea la plata se acorda de catre organul fiscal central pe o perioada de cel mult cinci ani, atat timp cat sunt indeplinite conditiile de acordarea a acesteia, prevazute in Codul de procedura fiscala.

Nu in ultimul rand, persoanele ce desfasoara profesii libere raspund acum cu bunurile din patrimoniul de afectatiune pentru plata obligatiilor fiscale.

Daca patrimoniul de afectatiune este insuficient pentru acoperirea obligatiilor, in acest caz persoana ce desfasoara profesia libera raspunde cu bunuri din patrimoniul personal.

Masurile prezentate de-a lungul materialului nu sunt singurele modificari aduse Codului de procedura fiscala, insa sunt, in opinia noastra, printre cele mai importante.