Noutati / Publicatii

 

Obligatia depunerii formularului 207 de catre contribuabili pana la finalul lunii februarie

O data cu inceputul anului 2018, contribuabilii au anumite obligatii declarative anuale de intocmit si de depus la ANAF, care contin date informative aferente anului 2017 din anumite activitati curente ale societatii. Este si cazul formularului 207 – Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti”, care trebuie depus de contribuabili pana la finele lunii februarie 2018. Pentru a veni in sprijinul dumneavoastra, am detaliat mai jos cele mai importante informatii cu privire la formularul 207, impreuna cu principalele modificari in completarea si depunerea declaratiei fata de anul anterior.

Formularul 207 este o declaratie informativa privind impozitul cu retinere la sursa pentru veniturile obtinute de pe teritoriul Romaniei de catre nerezidenti, care se depune de catre contribuabilii care in decursul anului 2017 au avut tranzactii cu nerezidentii, atat persoane juridice cat si persoane fizice.

Conform Codului Fiscal, o serie de venituri relizate de catre nerezidenti din Romania sunt supuse impozitului in Romania. Constituirea si retinerea impozitului se face prin aplicarea prevederilor Codului Fiscal si/sau a Conventiilor pentru evitarea dublei impuneri de catre platitorii de venit. Impozitul este calculat si retinut la data platii, fiind inclus in declaratia 100 la luna in care a fost efectiv platit venitulcatre nerezident.

Pentru aplicarea prevederilor din conventiile pentru evitarea dublei impuneri, contribuabilul trebuie sa detina un certificat de rezidenta fiscala in original, insotit de traducerea acestuia.

Annual, platitorii de venituri catre nerezidenti care sunt supuse impunerii in Romania au obligatia sa declare aceste venituri prin intermediul declaratiei informative 207.

In aceasta declaratie vor fi mentionate, pe fiecare beneficiar de venit, veniturile impozabile obtinute de nerezidenti din activitati prestate in Romania, pentru care platitorii de venit au avut obligatia calcularii si retinerii impozitului la sursa, si anume:

Pe langa aceste venituri, mai trebuie declarate si veniturile pentru care s-a aplicat scutirea de impozit ca urmare a aplicarii Codului fiscal sau a conventiilor de evitare a dublei impuneri si care provin din:

Atentie, in formularul 207, nu se declara veniturile obtinute dintr-o activitate dependenta desfasurata in Romania si nici venituri primite de persoane fizice nerezidente care actioneaza in calitatea lor de administrator, fondator sau membru al consiliului de administratie al unei persoane juridice romane. Aceste venituri se declara prin  formularul 402, insa doar cele platite persoanelor fizice rezidente in UE, aceasta declaratie avand termen de depunere tot ultima zi a lunii februarie.

De asemenea, nu se includ in declaratie nici veniturile pentru care impozitul s-a suportat de catre platitorul de venit prin brutarea venitului si nici veniturile din servicii de consultanta, management ori servicii prestate pe teritoriul Romaniei care au fost considerate neimpozabile in Romania ca urmare a aplicarii prevederilor din conventiile de evitare a dublei impuneri.

Completarea datelor in formularul 207, precum si a informatiilor de identificare a nerezidentilor, se va realiza prin introducerea fiecaruia la categoria de venit obtinut de pe teritoriul Romaniei conform prezentarii de mai sus. Informatiile solicitate prin formular despre nerezidenti sunt:

Platitorii de venit trebuie, asadar, sa detina la momentul completarii formularului 207 toate datele de identificare ale nerezidentilor. Aceste informatii trebuie preluate din contractele incheiate cu nerezidentii si din evidentele contabile. In vederea obtinerii numarului de inregistrare fiscal (NIF) al acestora in Romania, va descriem mai jos intregul proces care trebuie urmat. Desi in declaratia 207 trebuie completate si informatii cu privire la numarul de inregistrare fiscal ce trebuie obtinut de catre nerezident in Romania, in continuare declaratia va putea fi validate si va putea fi depusa fara acest numar.

Termenul limita de depunere al declaratiei este pana in ultima zi a lunii februarie. Aceasta poate fi depusa atat electronic, daca se detine de catre contribuabil un certificat cu semnatura digitala, cat si fizic la Administratia Fiscala din raza caruia apartine contribuabilul.

Atentie, nedepunerea formularului 207 pana in termenul limita de 28 februarie 2018 “Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti” se sanctioneaza cu amenda de la 12.000 lei la 14.000 lei pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii si mari si cu amenda de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.

Procesul inregistrarii fiscale a nerezidentilor in Romania

In conformitate cu Codul de procedura fiscala, nerezidentii care obtin venituri de pe teritoriul Romaniei, au obligatia inregistrarii fiscale in Romania, procedura prin care li se atributie un numar unic de inregistrare fiscala (NIF).

Nerezidentii se pot inregistra fie direct, fie prin intermediul platitorului de venit, atunci cand acestia sunt impozitati doar prin retinere la sursa. Contribuabilii romani sunt direct interesati in obtinerea NIF-ului pentru nerezidentii care le-au prestat servicii, deoarece acesta va trebui completat in formularul 207.

Pentru inregistrarea fiscala a nerezidentilor persoane juridice trebuie depus formularul 015 – „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania”. In cazul nerezidentilor – persoane fizice, se depune de catre contribuabil formularul 030 – „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice care nu detin cod numeric personal”.

O data cu depunerea formularelor 015 si 030, daca inregistrarea se face prin platitorul de venit, trebuie prezentate si actele doveditoare ale calitatii de platitor de venit cu regim de retinere la sursa pentru respectivul beneficiar de venit (contractul de consultanta, de management, de prestari servicii, contractul de munca etc). Daca actele doveditoare detinute de platitorul de venit sunt intr-o limba straina, acestea trebuie sa fie traduse si legalizate.

Atentie, dorim sa va reamintim ca platitorii de venit au obligatia sa declare contractele privind serviciile prestate de nerezidenti pe teritoriul Romaniei, de natura  lucrarilor de constructii, de montaj, activitatilor de supraveghere, activitatilor de consultanta, de asistenta tehnica și a oricaror altor servicii prestate in Romania care genereaza venituri impozabile. Aceasta se realizeaza prin completarea si depunerea formularului 017 – “Declaratie de inregistrare a contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei, initiale/aditionale (conexe), incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente”. Formularul se depune in format fizic la administratia teritoriala din raza careia face parte contribuabilul, in termen de 30 de zile de la data contractului sau a documentului care atesta prestarea serviciului.