Pana pe 30 octombrie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (A.N.A.F.) va emite deciziile de impunere aferente veniturilor realizate de persoanele fizice in anul 2017, termenul de plata urmand a fi cel cunoscut, respectiv 60 de zile de la data comunicarii deciziilor. In contextul ultimelor modificari legislative, a fost aprobata si o procedura de anulare a a impozitului pe venit stabilit pentru anul 2018 prin decizii de plati anticipate.
Procedura privind definitivarea impozitului anual pe veniturile realizate de persoanele fizice in anul 2017 a fost aprobata prin intermediul Ordinului ANAF nr. 2.093/2018, publicat in Monitorul Oficial din 29 august 2018.
Actul normativ se adreseaza persoanelor fizice ce au realizat venituri supuse impozitului pe venit in 2017, pentru care a existat obligatia depunerii declaratiilor anuale de venit.
Potrivit documentului, autoritatea fiscala va stabili impozitul pe venitul/ castigul net anual impozabil datorat pana la 30 octombrie 2018, data pana la care va emite si deciziile de impunere aferente acestor venituri.
Venituri vizate sunt cele realizate din Romania sau din afara Romaniei, incarate in urmatoarele categorii:
In vederea realizarii obiectivului stabilit prin documentul citat, sunt adoptate mai multe proceduri de lucru, aplicabile in functie de situatia concreta, dintre care amintim:
Din cuprinsul acestor proceduri, principalele aspecte ce trebuie retinute sunt:
Din perspectiva stabilirii bazei de impozitare, autoritatea fiscala insumeaza veniturile impozabile, determina impozitul de plata si emite fie formularul 250 – Decizia de impunere anuala pentru veniturile realizate din Romania de persoanele fizice, fie formularul 251 – Decizia de impunere anuala pentru veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice, dupa caz, pana la data de 30 octombrie 2018, urmand sa comunice aceste decizii potrivit prevederilor din Codul de procedura fiscala.
Daca contribuabilul inregistreaza mai multe surse de venit, deciziile de impunere se emit pentru fiecare tip de venit/ sursa de venit si se comunica simultan contribuabilului.
Datoriile fata de autoritatile fiscale trebuie achitate in termenul cunoscut, adica 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere.
Ce trebuie sa stie contribuabilii care nu au depus declaratii de venit pentru anul 2017 desi aveau aceasta obligatie
In ceea ce ii priveste pe contribuabilii ce aveau obligatia depunerii declaratiei de venit in 2017 si nu au facut-o, acestia vor fi identificati de fisc, cu ajutorul aplicatiei informatice. Mai precis, lista persoanelor ce aveau obligatia depunerii declaratiei de venit anuale se obtine pe baza informatiilor existente in evidenta fiscala, constituita pe baza datelor declarate de platitorii de venituri ori, dupa caz, de catre contribuabilii insisi (de exemplu, acestia au depus declaratii de venit estimat pentru anul 2017 insa nu au depus si declaratiile de venituri realizate).
Contribuabilii astfel identificati, vor fi notificati de ANAF prin formularul “Notificare privind nedepunerea la termen a declaratiei de impunere”, al carui model a fost aprobat prin intermediul Ordinului nr. 3.695/2016.
Aceste notificari vor fi comunicate contribuabililor in conformitate cu dispozitiile art. 47 din Codul de procedura fiscala.
Astfel, orice notificarea trebuie comunicata contribuabilului/ platitorului caruia i-a fost destinata, sau, acolo unde este cazul, imputernicitului sau curatorului acestuia.
Notificarea emisa pe suport hartie trebuie comunicata contribuabilului/platitorului ori imputernicitului, la domiciliul fiscal, direct, daca se asigura primirea sub semnatura a actului administrativ fiscal, sau prin posta, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Actul administrativ fiscal emis in forma electronica se comunica prin mijloace electronice de transmitere la distanta ori de cate ori contribuabilul/platitorul a optat pentru aceasta modalitate de emitere si de comunicare. Practic, daca contribuabilul s-a inrolat in Spatiul Privat Virtual (SPV), notificarea va fi comunicata doar in SPV.
Daca nici una dintre variantele de mai sus nu este posibila, comunicarea va fi realizata prin publicitate, mai exact prin afisarea unui anunt in care se mentioneaza ca a fost emis actul administrativ fiscal pe numele contribuabilului/ platitorului. Anuntul se mentine afisat cel putin 60 de zile de la data publicarii si trebuie sa contina urmatoarele elemente:
In cazul in care actul administrativ fiscal se comunica prin publicitate, acesta se considera comunicat in termen de 15 zile de la data afisarii anuntului.
O data comunicate notificarile, persoanele fizice au obligatia sa depuna declaratia de impunere anuala in termen de 15 zile de la data la care notificarea se considera comunicata potrivit legii. In cazul in care nu se depune aceasta declaratie, organul fiscal stabileste din oficiu impozitul pe venit, prin estimarea bazei de impozitare si va emite si comunica deciziile de impunere.
Daca s-a emis decizie de impunere prin estimarea bazei impozabile, in cazul in care contribuabilul depune declaratia de venit realizat in termen de maximum 60 de zile de la data la care i s-a comunicat aceasta decizie, atunci decizia de impunere emisa prin estimarea veniturilor se desfiinteaza.
Atentie!!! In cazul in care declaratia privind venitul realizat nu a fost depusa in cele 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere prin estimare, aceasta nu mai poate fi anulata si, prin urmare, contribuabilul va datora impozitul stabilit, chiar daca in realitate venitul estimat de autoritatile fiscale nu a fost efectiv realizat.
Anularea platilor anticipate de impozit datorate de persoanele fizice in anul 2018
Prin intermediul unui alt act normativ publicat in a doua jumatate a lunii august in Monitorul Oficial, respectiv Ordinul ANAF nr. 1.855/2018, a fost stabilita procedura de anulare a impozitului pe venit stabilit pentru anul 2018 prin decizii de plati anticipate.
Practic, documentul citat vine sa corecteze unele situatii fiscale generate de modificarile normative din prima parte a anului si se adreseaza cu precadere persoanelor fizice ce desfasoara activitati independente sau obtin venituri din contracte de inchiriere in lei.
Dupa cum bine stim, pana la data de 30 martie 2018 impozitarea veniturilor din activitati independente a presupus efectuarea unor plati trimestriale cu scadenta in data de 25 a fiecarui trimestru si cu depunerea declaratiei anuale de impozit pe venit, ocazie cu care se efectua regularizarea impozitului de catre autoritatea fiscala in baza sumelor finale.
De atunci insa, prin OUG nr. 25/2018, a fost reglementata procedura depunerii declaratiei unice pentru persoanele fizice cu venituri nesalariale, cu plata impozitului pe venit pana la 15 martie 2019 si doua facilitati fiscale:
Prin prezentul act normativ, fiscul actualizeaza modul de impozitare a veniturilor persoanei fizice in sensul ca anuleaza deciziile pentru platile anticipate, contribuabilii urmand sa faca plata in baza declaratiei unice depuse in anul 2018.
In cazul in care deciziile de impunere privind platile anticipate au fost deja emise si nu au fost efectuate plati de catre contribuabil, prezenta procedura nu aduce vreo obligatie suplimentara persoanei fizice, iar autoritatea fiscala urmareste o procedura interna de anulare a deciziilor.
In cazul in care contribuabilul a efectuat deja plati anticipate, autoritatea fiscala continua procedura de anulare a obligatiei platilor de impozit anticipate. Sumele achitate in avans pot fi solicitate la restituire de catre contribuabil.
Termenul de depunere a cererii de restituire este de 5 ani incepand cu 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la restituire.
Nu in ultimul rand, trebuie precizat ca la momentul la care se va efectua restituirea se va tine cont de eventualele datorii ale persoanei fizice catre buget, datoriile comune urmand a fi compensate.