Luna Cadourilor de la Antifrauda: Se anunta intensificarea controalelor, cum procedati?
Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.
Controalele Anifraudei Fiscale, care se vor intensifica in luna decembrie, vizeaza atat comercializarea de bunuri si prestarea de servicii catre populatie, cat si anumite operatiuni sau activitati, iar riscul ca inspectorii sa estimeze obligatii suplimentare de plata este ridicat.
Atragem atentia ca, pentru obligatiile suplimentare, inspectorii incheie procese verbale de constatare, care nu se asimileaza titlurilor de creanta, fiind doar estimari ce trebuie confirmate, ulterior, de inspectii fiscale. Insa, legislatia nu prevede un termen in care trebuie efectuata inspectia, iar situatia se poate prelungi nerezonabil si poate afecta activitatea, mai ales daca sunt instituite si masuri asiguratorii.
Controalele Antifraudei au reglementari destul de permisive in legislatie, intentia legiuitorului fiind aceea de a lasa cat mai mult spatiu inspectorilor pentru a actiona.
Cum este reglementat controlul Antifraudei?
Acesta este de doua tipuri: curent si tematic.
Controlul curent se executa operativ si inopinat, poate fi facut in toate spatiile in care se produc, se depoziteaza sau se comercializeaza bunuri si servicii ori se desfasoara activitati comerciale. Controlul curent, fiind inopinat, nu face obiectul unei avizari prealabile.
Controlul tematic se executa in baza unui ordin de control tematic prin care se stabilesc obiectivele de verificat, entitatile supuse controlului, perioada asupra careia se efectueaza verificarea, durata si momentul declansarii. Astfel, controlul tematic vizeaza operatiuni/activitati determinate.
Totodata, controlul tematic poate urmari si constatarea, analizarea si evaluarea unui risc fiscal specific uneia sau mai multor activitati economice determinate.
Ordinul de control tematic, pe care inspectorii trebuie sa il prezinte contribuabilului, trebuie sa cuprinda: obiectivele de verificat, entitatea vizata, perioada verificata, durata si momentul declansarii controlului.
Ce atributii au inspectorii?
- Sa verifice respectarea reglementarilor legale privind circulatia marfurilor
- Sa verifice legalitatea activitatilor desfasurate, existenta si autenticitatea documentelor justificative, sa aplice sigilii pentru asigurarea integritatii bunurilor;
- Sa confiste bunurile a caror fabricatie, depozitare, transport sau desfacere este ilicita, precum si veniturile realizate din activitati comerciale ori prestari de servicii nelegale si sa ridice documentele financiar-contabile si de alta natura care pot servi la dovedirea contraventiilor sau a infractiunilor;
- Sa dispuna luarea masurilor asiguratorii si sa sesizeze organele de urmarire penala;
- Sa legitimeze si sa stabileasca identitatea administratorilor entitatilor controlate, precum si a oricaror persoane implicate in savarsirea faptelor de frauda si evaziune fiscala si vamala constatate si sa solicite acestora explicatii scrise;
- Sa constate contraventiile si sa aplice sanctiunile corespunzatoare.
Pentru luna decembrie sunt anuntate controale in special in domeniul comertului si prestarilor de servicii catre populatie: magazine, restaurante, baruri, cafenele, saloane de infrumusetare etc
Ce documente cer inspectorii in aceste cazuri?
- Documentele care atesta fiscalizarea aparatului de marcat si cele care le revin utilizatorilor aparatelor de marcat (declaratia de instalare a aparatului, cartea de interventii, registrul special)
- Documente de justificare a incasarilor si de inregistrare operativa a incasarilor si platilor (raportul intermediar x, alte documente justificative etc)
- Documente care atesta provenienta marfurilor destinate comercializarii aflate in unitatea de prestare a serviciiilor si de evidenta gestionara (facturi, avize de insotire a marfii, documente vamale, borderouri de achizitie etc)
Contraventii si amenzi
- Lipsa sotarii cu aparat de marcat (amenda de 12.500 lei, suspendare si sigilare)
- Neutilizarea aparatului de marcat si nejustificarea cu documente a vanzarilor si sumelor existente in unitate (avertisment sau amenda pana la 27.500 lei in functie de gravitate si suspendarea activitatii de la a doua abatere)
- Comercializarea sau detinerea de bauturi alcoolice si produse din tutun care nu sunt marcate corespunzator prin banderole sau timbre (amenda de la 20.000 la 100.000 lei, confiscarea produselor nemarcate, fapta e infractiune daca sunt depasite anumite cantitati)
- Efectuarea comertului cu bunuri a caror provenienta nu poate fi dovedita. Documentele de provenienta trebuie sa insoteasca bunurile pe timpul transportului, depozitarii, comercializarii (amenda de la 500 la 20.000 lei, confiscarea marfurilor)
- Lipsa socumentelor justificative pentru toate operatiunile efectuate (amenda de la 300 la 4.000 lei)
- Lipsa afisarii la loc vizibil a anuntului de atentionare a clientilor care le permite acestora sa nu achite produsele /serviciile in cazul in care nu primesc bonul fiscal ori chitanta (amenda 3.000 lei)
- Nerespectarea interdictiei de a inmana alte documente care atesta plata contravalorii bunurilor achizitionate sau a serviciilor prestate, cu exceptia bonurilor fiscale si a chitantelor (amenda 9.000 lei)
- Nejustificarea sumelor de bani la unitatea de vanzare a bunurilor sau prestare a servicilor prin datele inscrise in documentele emise de aparate de marcat, in registrul special si/sau chitante (amenda 3.000 lei si confisarea sumelor nejustificate).