News / Publications

 

Noutati in Codul fiscal din 2017: TVA de 19%, eliminarea taxei pe stalp, plafonarea CASS

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Printre prevederile aflate in Codul fiscal legea 227/2016, se afla cateva de mare impact care vor intra in vigoare din prima zi a anului viitor:

TVA standard de 19%

Taxa pe stalp, eliminata

Impozitul pe constructii, supra numit “taxa pe stalp”, va fi eliminat. Acest impozit se calculeaza, in 2016, prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la 31 decembrie 2015, evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor.

Plafon maxim la CASS

CASS individuala se va calcula in limita plafonului echivalent cu cinci ori castigul salarial mediu brut pentru venituri din salarii sau cele asimilate salariilor daca totalul veniturilor obtinute lunar va fi mai mare decat acest plafon. Similar, masura se aplica veniturilor din pensii, veniturilor din activitati independente, inclusiv drepturi de proprietate intelectuala, veniturilor din activitati agricole si din investitii.

CASS pentru dividende si drepturi de autor

Din 2017, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala vor fi incluse in baza de calcul a CASS, chiar daca beneficiarul va obtine venituri din salarii, pensii sau activitati independente, aplicandu-se insa plafonarea bazei lunare la cinci castiguri salariale medii brute. Pana in 2016 inclusiv, persoanele care aveau alte surse de venituri dintre cele enumerate anterior nu datorau CASS pentru veniturile din drepturi de autor.

Totodata, veniturile din dividende vor fi incluse in baza de calcul a CASS, chiar daca beneficiarul este salariat, in limita plafonului de 5 salarii medii brute.

Accize

Vor fi eliminate accizele suplimentare pentru carburanti introduse în 2014.

Impozit specific

Din 2017 va intra in vigoare si Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati care va fi calculat in functie de cateva variabile, cum ar fi suprafata, rangul localitatii sau sezonalitatea si va fi datorat de toate societatile care au inscrise in actul constitutiv, ca activitati principale sau secundare, una sau mai multe activitati prevazute de opt coduri CAEN din domeniile turistic, hotelier, restaurante, baruri si alimentatie publica.