Impozitul pe profit: Ce avantaje au companiile care opteaza pentru calcularea anuala
Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.
Companiile platitoare de impozit pe profit pot opta pentru calculul anual al impozitului pe profit, cu plati anticipate trimestriale, principalul avantaj fiind predictibilitatea platilor si, implicit, impactul asupra cash-flow-ului.
Mai mult, societatile care opteaza si pentru certificarea declaratiilor fiscale de catre un consultant fiscal isi diminueaza semnificativ riscul calculului si al platilor eronate, pe de o parte, precum si al declansarii unei inspectii fiscale, pe de alta parte, dupa cum prevede chiar Codul de procedura fiscala: „certificarea declaratiei fiscale de catre un consultant fiscal reprezinta un criteriu de evaluare in analiza de risc efectuata de organul fiscal central in scopul selectarii contribuabililor/platitorilor pentru inspectia fiscala”.
Reamintim ca certificarea declaratiilor fiscale inseamna un proces de revizuire care poate :
- descoperi si remedia riscuri fiscale
- oferi o confirmare independenta ca sumele declarate sunt determinate corect
- identifica oportunitati de optimizare fiscala.
Decizia de a opta pentru calcularea anuala a impozitului pe profit are impact asupra cash flow-ului, deoarece, indiferent daca societatea inregistreaza sau nu profit, va trebui sa achite un impozit calculat la nivelul celui datorat pentru anul precedent.
Impozitul pe profit se poate calcula trimestrial sau anual, iar noi vom analiza ambele cazuri:
Cum se calculeaza impozitul in cursul anului?
- Calculul trimestrial: In fiecare trimestru se determina rezultatul fiscal, luand in considerare totalul veniturilor, din care se scade totalul cheltuielilor si care se ajusteaza cu veniturile neimpozabile, cheltuielile nedeductibile, elemente similare veniturilor si cheltuielilor, precum si cu alte deduceri la care are dreptul contribuabilul. La aceasta baza de impozitare se aplica cota de impozit de 16% si apoi se aplica creditul fiscal pentru sponsorizari. Impozitul se calculeaza cumulat pe an, luand in considerare veniturile si cheltuielile inregistrate de la inceputul anului, pana la data la care se face calculul si se scade impozitul declarat in trimestrele precedente.
- Calcul anual: Se declara si se achita trimestrial 1/4 din impozitul declarat prin declaratia 101 aferenta anului precedent (i.e. pentru anul 2017 se declara si se plateste la nivelul impozitului declarat pentru anul 2016), actualizat cu indicele preturilor de consum, estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate.
Termene de declarare si plata
- Calcul trimestrial: Se depun 3 declaratii (formular 100) si se efectueaza 3 plati (pana pe 25 aprilie, 25 iulie, 25 octombrie), urmand ca definitivarea rezultatului sa se faca pana pe 25 martie anul urmator, cand se depune declaratia 101 de impozit pe profit.
- Calcul anual: Se depun 4 declaratii (formular 100) si se fac 4 plati anticipate (pana pe 25 aprilie, 25 iulie, 25 octombrie, 25 decembrie). Definitivarea impozitului prin determinarea rezultatului fiscal al anului si calcularea propriu-zisa a impozitului pe anul respectiv se face pana la 25 martie anul urmator, cand trebuie depusa si declaratia 101 de impozit pe profit.
Cum se notifica optiunea pentru calcularea anuala?
Pentru a putea aplica sistemul de plati anticipate incepand cu anul 2017, societatile trebuie sa depuna la ANAF declaratia 012 pana, cel tarziu, 31 ianuarie 2017.
Atentie! Din momentul in care compania a ales acest sistem de plata, optiunea pentru calcularea anuala a impozitului pe profit devine obligatorie doi ani consecutivi.
Cine nu poate opta pentru acest sistem?
Nu pot opta pentru plata anuala a impozitului contribuabilii care in anul 2016 s-au aflat intr-una din urmatoarele situatii:
- nou-infiintati
- au inregistrat pierdere fiscala la sfarsitul anului fiscal precedent
- s-au aflat in inactivitate temporara
- au declarat pe propria raspundere ca nu desfasoara activitati la sediul social/sediile secundare, situatii inscrise, potrivit prevederilor legale, in registrul comertului, sau in registrul tinut de instantele judecatoresti competente, dupa caz
- au fost platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor.