News / Publications

 

Amnistie fiscala pentru dezvoltatorii imobiliari persoane fizice, in vigoare de cateva zile

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Un act normativ intrat in vigoare zilele trecute prevede scutiri importante la plata contributiilor sociale si impozitului pe venit pentru dezvoltatorii imobiliari, persoane fizice, pentru tranzactiile realizate pana la 1 ianuarie 2017, pe motiv ca acestia ar fi fost nedreptatiti de practica neunitara a Fiscului, care nu ar fi aplicat principiul accesibilitatii si previzibilitatii legii. Totodata, documentul prevede anularea impozitului pe venit, contributiilor sociale si accesoriilor aferente calculate de ANAF dezvoltatorilor imobiliari care au construit blocuri si locuinte si care au fost supusi inspectiilor fiscale.

Legea nr. 29/2018 privind anularea unor obligatii fiscale a intrat in vigoare pe 21 ianuarie 2018, la trei zile de la momentul publicarii in Monitorul Oficial.

Concret, vorbim de o iniatiativa parlamentara devenita lege care dispune „amnistia” tranzactiilor efectuate pana la 1 iunie 2017, pe motiv ca practica Fiscului a fost una neunitara, neclara si aplicata diferentiat dezvoltatorilor imobiliari persoane fizice.

Cu alte cuvinte, legea anuleaza impozitele si contributiile sociale pentru dezvoltatorii imobiliari care au construit blocuri si locuinte, din cauza faptului ca ANAF a inclus aceste venituri fie in categoria veniturilor din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, fie in categoria veniturilor din activitati independente, fara ca organul fiscal sa-si indeplineasca astfel rolul de “indrumare si asistenta”.

De altfel, in normele metodologice de aplicare a Codului fiscal se precizeaza ca o persoana fizica care face tranzactii imobiliare, daca ele sunt din patrimoniul personal, plateste impozit prin retinere la sursa, la notar, cu ocazia incheierii actelor notariale.

Practic, aceasta a fost si varianta aleasa de cei mai multi dezvoltatori imobiliari persoane fizice, in detrimentul incadrarii veniturilor obtinute in categoria veniturilor din activitati independente, ceea ce ar fi insemnat automat impozite mai mari (impozit de 16% pe venitul net si contributiile sociale aferente).

In aceste conditii, exista numeroase persoane care au vandut mai multe imobile si au platit impozit pe venit, ca o persoana fizica obisnuita care isi vinde un imobil din patrimoniul personal, si nu impozit pe venituri din activitati independente, asa cum fi trebuit sa achite un dezvoltator imobiliar care, conform legii, desfasoara in fapt o activitate economica.

Asa cum era de asteptat, Legea nr. 29/2018 a starnit numeroase controverse in spatiul public. Daca unii au considerat ca o astfel de “amnistie” fiscala permite dezvoltatorilor imobiliari persoane fizice care intentionat nu s-au inregistrat ca PFA sau alta forma de organizare la Registrul Comertului si ANAF sa profite, altii lauda initiativa parlamentara, considerand ca statul trebuie sa isi asume greselile din trecut.

Mai exact, este invocat faptul ca reprezentantii ANAF au sustinut multa vreme ca impozitul trebuie retinut de notari, in ciuda faptului ca in normele Codului fiscal este mentionat ca impozitul se calculeaza asupra venitului net anual, determinat pe baza datelor din contabilitate.

Ulterior, au aparut situatii, in special in ultimii ani, in care Fiscul si-a schimbat perceptia si a reconsiderat aceste venituri drept venituri din activitati independente, motiv pentru care a inceput sa emita decizii de impunere pentru impozitul de 16% si plata contributiei la sanatate.

Potrivit initiatorilor, prin noua lege s-ar rezolva situatia celor de buna-credinta, carora ANAF le-a impus obligatii fiscale nedrepte, inclusiv dobanzi si penalitati de intarziere, la care contribuabilii nu ar fi fost obligati daca organul fiscal i-ar fi instiintat cu privire la sarcinile fiscale si daca ar fi abordat in aceeasi maniera impozitarea veniturilor obtinute de persoane fizice care actioneaza ca dezvoltatori imobiliari, adica transfera proprietati imobiliare, altele decat cele folosite in scop personal.

Mai mult, se poate pune problema unei duble impuneri, spun sustinatorii actului normativ, in cazul dezvoltatorilor imobiliari persoane fizice care au platit impozit pe venit din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal prin retinere la sursa de catre notarii publici si care, in urma reconsiderarii activitatii ca una independenta, au fost obligati sa achite si impozit de 16% si contributii sociale, fara a exista o procedura de compensare a obligatiilor fiscale datorate.