News / Publications

 

Noi modificari fiscale: cote reduse de TVA pentru cazare si restaurante si noi bonificatii pentru plata contributiilor fiscale restante

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Cota de TVA pentru serviciile din domeniul turistic va scadea de la 9% la 5%, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta publicat recent, in dezbatere publica, pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP). Acelasi document stabileste ca taxele datorate de persoanele fizice pentru veniturile obtinute in perioada 2014-2017 vor putea fi platite pana la finele lunii iunie 2019, in timp ce pentru plata anticipata a impozitului si a contributiilor la pensii (CAS) si sanatate (CASS) se vor acorda reduceri de 10%.

Modificarile fiscale amintite sunt prevazute intr-un proiect de OUG aflat postat la inceputul acestei saptamani pentru dezbatere publica, pe site-ul MFP, dar care a fost deja aprobat de catre Guvern si care va intra in vigoare dupa publicarea actului in Monitorul Oficial.

Printre altele, este propusa extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 5% pentru mai multe categorii de servicii turistice, masura ce are in vedere stimularea turismului, reducerea evaziunii fiscale, cresterea consumului intern si stimularea cresterii economice.

Concret, de indata ce noile prevederi se vor aplica, cota de TVA va scadea de la 9% la 5% in cazul urmatoarelor categorii:

Acelasi proiect de act normativ stabileste ca taxele datorate de persoanele fizice pentru veniturile obtinute in perioada 2014-2017 vor putea fi platite pana la 30 iunie 2019. Practic, Agentia Nationala de Administrare Fiscala este in urma cu transmiterea deciziilor de impunere pe ultimii ani, astfel incat acestea vor definitiva impozitul anual pe veniturile persoanelor fizice din anul 2017 si contributia la pensii pentru anii 2016 si 2017, respectiv contributia la sanatate datorata de acesti contribuabili pentru perioada 2014-2017.

O parte din aceste decizii vor fi emise si comunicate in luna noiembrie a acestui an iar o alta parte vor fi emise si comunicate in februarie 2019. In functie de data cand aceste decizii vor fi comunicate s-au stabilit si teremenele de plata pentru a se putea beneficia de  o bonificatie de 10% din aceste sume. Astfel, cei care vor primi deciziile de impunere emise in luna noiembrie vor primi bonificatia de 10% daca achita integral sumele pana la data de 15 decembrie 2018. Cei care vor primi deciziile in luna februarie 2019 vor primi bonificiatia de 10% daca sumele sunt achitate integral pana la 31 martie 2019. Valoarea bonificației diminueaza sumele de plata.

De altfel, Ministerul de Finante a anuntat din prima parte a anului ca vrea sa trimita decizii de impunere tuturor romanilor care au acumulat datorii in ultimii cinci ani, adica incepand cu anul 2013. Cu cateva saptamani in urma, ministrul de resort anunta ca ANAF va centraliza in aceasta perioada datoriile contribuabililor, urmand ca toti acestia sa primeasca deciziile de impunere pana la data de 15 noiembrie, termen care intelegem ca nu va mai fi respectat, procesul de emitere a deciziilor de impunere fiind acum in doua transe – una in noiembrie 2018 si alta in februarie 2019.

Asa cum se poate observa, conform proiectului de OUG discutat, bonificiatia de 10% se refera la perioada 2014-2017, nu si la anul 2013, pentru care inca nu erau emise decizii la finalului anului trecut, dar care au inceput sa fie trimise catre contribuabili in acest an.