News / Publications

 

Auditul intern: Cand este obligatoriu si ce presupune

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ca regula, auditul intern este obligatoriu pentru entitatile ale caror situatii financiare anuale sunt supuse, potrivit legii, auditului statutar, si reprezinta activitatea de examinare obiectiva a activitatilor unei organizatii in ceea ce priveste managementul riscului, controlului si proceselor de conducere a acesteia. In continuare, vom explica importanta auditului intern, context in care vom detalia si auditul statutar, pentru a intelege cui ii revine obligatia sa il faca si ce criterii trebuie analizate. In funcție de tipul si de marimea firmei, reglementarea sectorului, daca firma este locala sau multinationala, numarul de audituri dintr-un an poate fi si mai mare de unul.

In principiu, prin audit se intelege examinarea profesionala a unei informatii in vederea exprimarii unei opinii responsabile si independente prin raportarea la un criteriu de calitate.

La jumatatea anului 2017, notiunii de audit i-au fost aduse modificari semnificative, prin intermediul Legii 162/2017. Potrivit actului normativ, auditul statutar este un audit al situatiilor financiare anuale individuale sau al situatiilor financiare anuale consolidate efectuat in conformitate cu standardele internationale de audit, in masura in care:

Documentul mentionat anterior subliniaza importanta efectuarii auditului intern de catre entitatile ale caror situatii financiare anuale sunt supuse auditului statutar.

Scopul efectuarii auditului intern este de a adauga valoare si a imbunatati activitatile unei companii, iar auditorii interni pot acoperi o arie vasta de evaluari/ revizuiri, in functie de cerintele managementului.

Pe parcursul activitatii, orice firma este expusa la diverse riscuri, iar managementul este responsabil sa identifice riscurile majore si sa contracareze aceste riscuri prin implementarea unui sistem de controale interne. Auditorii interni, prin misiunile de audit de procese, vor evalua daca riscurile sunt corespunzator gestionate de management. Responsabilitatea persoanelor din conducerea entitatii este aceea de a proteja bunurile organizatiei, procedurile stricte de management al riscului fiind intocmite pentru a ajuta managementul sa puna bazele unei aparari tactice a companiei.

Supliemntar fata de auditul statutar care pune accent in principal pe revizuirea inregistrarilor contabile si revizuirea sistemului de controale interne, avand drept obiectiv prezentarea unor situatii financiare in conformitate cu realitatea, auditul intern presupune si auditarea proceselor: vanzari, achizitii, productie, HR, investigatii pentru suspiciuni de fraude, audituri IT etc.

Atunci cand identifica probleme, auditorii interni propun recomandari si actiuni de remediere, astfel incat entitatea sa isi desfasoare activitatea in acord cu normele interne de organizare si in conformitate cu legislatia in vigoare.

Practic, atat auditul intern, cat si auditul statutar pot fi considerate misiuni de asigurare, misiuni care implica o evaluare independenta a unei arii facute de un expert si emiterea unei opinii sub forma unui raport. Auditul intern poate fi un departament in cadrul firmei, daca aceasta detine personal autorizat in acest sens, sau functia poate fi externalizata.

 

Entitatile pentru care este obligatoriu auditul intern

Asa cum am mentionat, auditul intern este obligatoriu doar pentru entitatile care au obligatia auditarii situatiilor financiare anuale, nefiind obligatoriu si pentru entitatile care opteaza pentru auditarea acestora.

Au obligatia auditarii situatiilor financiare anuale entitatile mijlocii si mari, precum si societatile/companiile nationale, societatile cu capital integral sau majoritar de stat si regiile autonome.

Totodata, au obligatia auditarii situatiilor financiare anuale si entitatile care, la data bilantului, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele criterii:

Pentru entitatile enumerate anterior, obligatia de auditare se aplica atunci cand acestea depasesc limitele respective in doua exercitii financiare consecutive.

Auditul statutar se efectueaza de catre auditorii financiari sau de firmele de audit autorizate in Romania, care se inscriu ca membri ai Camerei Auditorilor Financiari din Romania si care se inregistreaza intr-un Registru public electronic.

Ce trebuie retinut este ca, neefectuarea auditului intern de catre entitatile ale caror situații financiare sunt supuse auditului statutar potrivit legii, constituie contraventie si se sancționeaza cu amenda de la 50.000 la 100.000 lei.

 

Asa cum spuneam anterior, auditul intern poate fi organizat fie ca departament in cadrul companiei, daca exista persoane angajate care pot indeplini, conform legii atributii de auditor intern, fie poate fi subcontractat catre entitati autorizate sa faca aceasata activitate. Experienta dobandita de Contexpert, de-a lungul anilor, din colaborarile cu grupuri internationale de companii, din diverse jurisdictii internationale, va poate ajuta sa va eliberati de aceste responsabilitati si sa va cresteti eficienta afacerii dumneavoastra prin serviciile de audit intern si prin verificarile sistemelor de afaceri.

Actionam ca auditori interni pentru un numar semnificativ de clienti. Avem o experienta vasta in domeniu si echipa noastra de auditori are toate calificarile necesare care fac dovada ca suntem experti in domeniu. Munca noastra in cadrul misiunilor de audit intern consta in:

In ceea ce priveste auditul statutar, auditorii Grupului Contexpert abordeaza conform Standardelor de Audit International activitatea clientului si ofera acestuia o serie de optiuni de dezvoltare si de administrare a riscurilor afacerii. Analizand in detaliu aspectele importante in acest sens, dar intotdeauna sub forma de recomandari si opinii, auditorul, pe baza procedurilor de auditare efectuate si a respectarii codului de etica, emite o opinie independenta privind situatiile financiare ale clientului.

Pentru o relatie optima in acest sens:

In cazul in care doriti mai multe detalii despre ce putem face pentru dumnevoastra puteti sa ne contactati la adresa de e-mail office@contexpert.ro si unul dintre consultantii nostri va va contacta pentru a stabili o intalnire in cel mai scurt timp.