News / Publications

 

Analiza D394: Ce obligatii apar in plus si ce impact vor avea pentru companii?

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Platitorii de TVA vor avea si mai multe obligatii de declarare a operatiunilor, dupa modificarea D394, desi autoritatile sustin ca au simplificat-o. Practic, creste atat volumul de informatii, cat si nivelul de detaliere al acestora.

Contexpert a analizat noile prevederi si a inventariat efectele pe care le vor produce in practica de zi cu zi a contabilitatii si a societatilor.

Un prim exemplu pentru a intelege complexitatea noii declaratii 394 este obligatia de raportare a tuturor achizitiilor si vanzarilor de telefoane, microprocesoare, console de jocuri, tablete si laptopuri, indiferent de valoarea acestora.

Aproape orice firma a vandut macar o data un telefon sau un laptop uzate angajatilor. Fiind vorba de persoane fizice, inscrierea acestor livrari inseamna completarea datelor referitoare la adresa (localitate, strada, numar, bloc, apartament etc) daca nu se declara CNP. Asadar, observam ca, in ciuda anuntului ca se renunta la CNP, sunt solicitate alte informatii foarte detaliate si care impun eforturi suplimentare pentru a fi extrase din softul informatic.

Principala concluzie este ca va creste riscul de aparitie a unor erori, care au ca efect incadrarea societatii in categoria de risc fiscal ridicat si expunerea acesteia la controale.

In acelasi timp, costurile de administrare vor fi mai mari intrucat va fi necesara adaptarea sistemelor informatice si contabile ale companiilor pentru raportarea unor informatii complexe si detaliate.

 

Care sunt riscurile care pot aparea din cauza compelxitatii declaratiei?

In referatul de aprobare a formularului, ANAF explica: ”datele colectate prin intermediul formularului propus vor contribui la imbunatatirea activitatii de analiza de risc”.

Analiza: Care sunt noutatile D394 din OPANAF 1.105/2016 comparativ cu OPANAF 3967/2015?

Principala noutate si singura imbunatatire fata de ce era prevazut anterior este ca D394 se va depune incepand cu 1 iulie 2016, in loc de 1 aprilie, fiind totodata eliminata obligatia de a face declaratii retroactive pentru perioada de la inceputul anului.

O alta modificare este ca pana la 31 decembrie 2016, vanzarile catre persoane fizice se vor declara detaliat doar daca valoarea  individuala a facturilor este mai mare de 10.000 lei. Retineti, insa, ca dupa 1 ianuarie 2017, se vor declara detaliat toate facturile emise catre persoane fizice, indiferent de valoare.

O alta noutate este ca CNP a devenit optional pentru livrarile catre persoane fizice. Insa, daca nu se completeaza CNP trebuie detaliata adresa, cu multe campuri obligatorii (tara, judet/sector, localitate, strada, numar, apartament etc). In opinia noastra, efortul este cel putin la fel de mare, chiar daca autoritatile spun ca au introdus o masura de simplificare.

Apar si obligatii de declarare  in plus fata de versiunea D394 din ordinul vechi. Astfel, in ceea ce priveste raportarea tuturor achizitiilor si vanzarilor de telefoane, microprocesoare, console de jocuri, tablete si laptopuri, observam ca vor fi dificil de declarat microprocesoarele pentru ca sunt greu de identificat de catre un contabil prin facturile de achizitii, atunci cand se cumpara un calculator ori un echipament pe componente, de exemplu.

Probleme in plus de raportare vor fi in privinta tanzactiilor intracomunitare si cu tari terte. In acest caz, nu se vor mai declara toate operatiunile, asa cum era prevazut in vechiul ordin, ci doar cele care nu sunt declarate prin formularul 390 pentru cele intracomunitare, ori cu declaratie vamala pentru tranzactiile cu tari terte. Acolo unde softul nu genereaza automat declaratia 390, consideram ca va fi greu de identificat de catre acesta daca operatiunea respectiva este sau nu in declaratia 390 sau este import cu declaratie vamala de import.

O alta situatie complicata vizeaza toti distribuitorii care au acorduri cu lanturile de magazine prin care acestea factureaza discounturi, bonusuri etc in numele lor pentru ca vor avea obligatia de a declara detaliat seriile si numerele de facturi emise de beneficiar in numele furnizorului, pe fiecare cod de astfel de beneficiar!!

Ce se declara in D394?

De retinut! Se declara toate achizitiile si vanzarile efectuate atat cu persoane inregistrate in scopuri de TVA, cat si cu cele neinregistrate, din Romania ori din afara Romaniei, raportarea fiind efectuata detaliat, pe fiecare cod/numar de inregistrare fiscala ori cod numeric personal/adresa. In plus, mai trebuie declarate si:

 

_______________________________________________________________________________

De ce sa platiti sume compensatorii fostilor angajati doar pentru ca nu ati intocmit un contract individual de munca conform dispozitiilor legale in vigoare? Inscrieti-va acum la seminarul interactiv organizat de Contexpert si aflati de la specialistii nostri ce puteti face pentru a trece cu brio de controalele ITM: http://www.contexpert.ro/invitatie-seminar

–––––––––––––––––––––––––––––––––––—————————————————————————–

Articole similare:

Ce trebuie stiut despre situatiile financiare aferente anului 2015: Criterii, obligatii de auditare, termene, sanctiuni

Ce documente trebuie sa depuneti la taxe locale?

Impozitarea cladirilor: Cand este necesara evaluarea? Si, mai ales, de ce?

Dintre serviciile Contexpert, va prezentam:

Contabilitate financiara

Inregistrare in scop TVA

Administrare de personal

Inventariere