Prin Hotararea nr. 52 din 5 noiembrie 2020 a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta s-a propus ca in vederea evitarii aglomerarii transportului public toti angajatorii sa isi desfasoare activitatea in regim de telemunca sau munca la domiciliu, iar acolo unde specificul activitatii nu permite acest lucru, sa se organizeze programul de lucru astfel incat personalul sa fie impartit in cel putin doua grupe care sa inceapa, respectiv sa termine activitatea la o diferenta de cel putin 2 ore.
Incepand cu 6 noiembrie 2020 prin intrarea in vigoare a Ordonantei de urgenta nr. 192/2020 s-a modificat Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 pe durata starii de alerta, introducandu-se mentiunea ca angajatorii dispun munca la domiciliu sau in regim de telemunca, acolo unde specificul activitatii permite, cu respectarea prevederilor Codului muncii si ale Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca. Angajatorii cu un numar mai mare de 50 de salariati, organizeaza programul de lucru astfel incat personalul sa fie impartit in grupe care sa inceapa, respectiv sa termine activitatea la o diferenta de cel putin o ora.
De asemenea, tot prin intermendiul OUG 192/2020 s-a modificat litera a) de la articolul 7 din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca astfel:
” a) sa asigure mijloacele aferente tehnologiei informatiei si comunicatiilor si/sau echipamentele de munca sigure necesare prestarii muncii, partile putand conveni printr-un acord scris inclusiv sa fie utilizate cele proprii ale telesalariatului, cu specificarea conditiilor de utilizare;“.
Incepand cu 9 noiembrie 2020 data intrarii in vigoare a prevederilor din Hotararea nr. 935/2020 s-au adus urmatoarele modificari la anexle 2 si 3 ale Hotararii nr. 856/2020 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 15 octombrie 2020, pentru angajatorii cu un numar mai mare de 50 de salariati este instituita obligatia organizarii programului de lucru in regim de telemunca sau munca la domiciliu, in conditiile legii. In situatia in care nu se poate desfasura activitatea de catre salariat in regim de telemunca sau munca la domiciliu si in vederea evitarii aglomerarii transportului public, angajtorii organizeaza programul de lucru astfel incat personalul sa fie impartit in grupe care sa inceapa, respectiv sa termine activitatea la o diferenta de cel putin o ora.
Ca urmare recomandarea este ca indiferent de numar de salariati:
Mentionam ca pentru a veni in sprijinul angajatorilor, dar si al salariatilor care ar putea avea neclaritati in ceea ce priveste implementarea masurilor luate de Guvern privind relatiile de munca, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a pus la dispozitie numarul de telefon 0800868622 ce poate fi apelat de luni pana vineri intre orele 9.00 – 21.00.
Contexpert Consulting
Departament Salarizare