News / Publications

 

Neplata orelor suplimentare va fi sanctionata mult mai aspru. Implicatii si recomandari

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Tratamentul orelor peste program lucrate de salariati reprezinta unul dintre subiectele sensibile ale legislatiei muncii, in conditiile in care interpretarile pot fi diverse. Mai mult, neplata orelor suplimentare si incalcarea tuturor prevederilor legale referitoare la munca suplimentara vor fi sanctionate mult mai dur decat in prezent, de indata ce noutatile votate de parlamentari  in acest sens se vor aplica. In acest context, va prezentam conditiile in care se poate lucra peste program, modul in care trebuie recompensati salariatii si detalii despre documentatia necesara in caz de control.

Sanctionarea mult mai aspra a neplatii orelor suplimentare efectuate de persoanele angajate este inclusa intr-un act aprobat de Parlament si care mai are nevoie doar de semnatura presedintelui tarii si publicarea in Monitorul Oficial pentru a se aplica.

Concret, in prezent angajatorul risca o amenda unica cuprinsa intre 1.500 si 3.000 de lei pentru incalcarea reglementarilor legale privind orele suplimentare, indiferent de numarul angajatilor identificati in aceasta situatie sau a numarului de ore in cauza. Dupa ce noile prevederi se vor aplica, angajatorul va risca o asemenea amenda pentru fiecare angajat aflat intr-o astfel de situatie, fara a fi prevazuta o limita maxima a amenzii.

Cu alte cuvinte, acolo unde vor fi vizati multi salariati, amenzile vor fi pe masura, in contextul in care, in prezent, multe companii isi asuma amenda maxima de 3.000 de lei.

„De aceea, consideram ca este necesara corelarea cuantumului amenzilor cu numarul de salariati care presteaza ore suplimentare, pentru a asigura o proportionalitate intre amenda si amploarea contraventiei. Acest lucru va determina o descurajare a prestarii orelor suplimentare dincolo de limita legala, cu consecinte benefice atat pentru sanatatea angajatilor, cat si pentru productivitate”, scrie in proiectul de lege aflat, la ora redactarii acestui articol, pe masa presedintelui.

Dar ce inseamna efectuarea muncii suplimentare, conform legislatiei autohtone in vigoare? Munca suplimentara este cea efectuata peste durata normala a timpului de lucru saptamanal si trebuie rasplatita in consecinta. Potrivit Codului muncii, durata maxima a timpului de munca este de 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

Exista si exceptii, unde se poate lucra peste pragul amintit, insa numai cu conditia ca media orelor de lucru, calculata pe o perioada de referinta de patru luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana. Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca se pot negocia perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.

In principiu, munca peste programul obisnuit se face numai la cererea angajatorului si cu acordul salariatului. Tocmai de aceea, e de preferat ca solicitarea companiei, precum si raspunsul angajatului, sa poata fi dovedite, intrucat existenta unei documentatii complete poate scuti compania de orice fel de probleme in cazul unei inspectii.

In contextul noilor prevederi legale, votate in Parlament, care inaspresc considerabil sanctiunile acordate de autoritati, companiile ar trebui sa coreleze evidenta muncii cu sarcinile din fisele de post si rapoartele privind activitatea salariatilor.

Cum se recompenseaza munca peste program

Codul muncii stabileste doua moduri pentru recompensarea muncii peste program. Mai precis, este prevazut ca salariatul sa beneficieze de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru si orele suplimentare sa fie compensate prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice. Doar daca o astfel de varianta nu este posibila, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia, cu precizarea ca sporul nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

In ceea ce priveste interdictiile pentru prestarea muncii suplimentare, Codul muncii face referire la persoanele sub 18 ani. O situatie aparte poate aparea in cazul contractelor cu timp partial. Si aici exista o interdictie privind prestarea orelor suplimentare.

In cazul in care se descopera ca salariatii cu norma partiala muncesc in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca, avem de-a face cu un caz clasic de munca nedeclarata. Codul muncii prevede ca, pentru fiecare salariat gasit intr-o astfel de situatie, inspectorii muncii pot acorda amenzi de cate 10.000 de lei, cu un maxim de 200.000 de lei in cadrul unui singur control

Si cum petrecerea mai multor ore peste program la locul de munca nu inseamna, automat, si o productivitate mai mare, este de preferat sa existe un echilibru intre sistemele si procesele de munca dintr-o companie, o planificare eficienta a fortei de munca, o pregatire pe masura a angajatilor, precum si un mediu propice pentru desfasurarea activitatii.