News / Publications

 

Sinteza modificarilor fiscale la inceput de an. Noutati legislative aplicabile din 2019

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Anul 2019 a venit cu numeroase noutati din perspectiva economica, cei doi piloni ai legislatiei fiscale, Codul fiscal si Codul de procedura fiscala, cunoscand modificari importante, in mai multe domenii. Legea nr. 30/2019 si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2018 sunt doua dintre actele normative care au adus numeroase noutati cadrului legal autohton, existand, totodata, modificari ale tratamentului fiscal pentru anumite aspecte deja legiferate. In cele ce urmeaza vom sintetiza principalele prevederi ale celor doua acte normative.

Prin intermediul Legii nr. 30/2019, a fost adoptata, printre multe altele, o procedura de impozitare, din 2019, a veniturilor realizate de persoanele fizice din monede virtuale (criptomonede). Astfel, castigul (venituri minus cheltuieli) va fi impozitat cu 10%, sumele fiind incadrate ca fiind venituri din alte surse. Persoana fizica ce realizeaza aceste castiguri va depune declaratia unica privind impozitul pe venit si asigurarile sociale. Potrivit noilor prevederi, castigurile mai mici de 200 lei pe tranzactie nu vor fi impozitate, cu conditia ca valoarea cumulata a castigurilor sa nu treaca de pragul de 600 lei.

Actul normativ simplifica, incepand cu 1 ianuarie 2019, si conditiile pentru aplicarea cotei reduse de TVA, de 5%, in cazul livrarii de locuinte. Astfel, cota redusa de TVA la achizitia locuintelor nu se mai aplica acum doar la o singura achizitie de locuinte efectuata de o persoana fizica, ci se poate aplica la toate achizitiile efectuate de o persoana fizica, atat timp cat suprafata utila a locuintei este de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodaresti, iar pretul de vanzare, exclusiv TVA, este de maximum 450.000 de lei la momentul achizitiei, inclusiv pentru terenul pe care locuinta este construita iar locuinta este proprie locuitului la momentul vanzarii. De asemenea, a fost eliminate si prevederea potrivit careia terenul pe care este construita locuinta trebuie sa nu depaseasca suprafata de 250 m2 (inclusiv pentru cotele indivize) ceea ce inseamna ca acum pot intra la cota redusa de TVA si casele care au terenuri cu o suprafata mai mare de 250 m2 atat timp cat conditiile legate de suprafata locuintei si valarea totala a bunului imobil sunt indeplinite.

De asemenea, Legea nr. 30/2019 introduce noi prevederi cu privire la sponsorizarile efectuate, cu aplicabilitate de la 1 aprilie 2019, urmand sa fie constituit un  Registru al entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale si, prin urmare, doar pentru sponsorizarile efectuate catre entitati inscrise in acest registru se va putea beneficia de credit fiscal la calcularea impozitului pe profit sau a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale se va organiza de ANAF, urmand sa fie publicata o procedura in acest sens. Inscrierea in registru se realizeaza pe baza solicitarii entitatii, daca sunt indeplinite cumulativ, la data depunerii cererii, urmatoarele conditii:

In ceea ce priveste impozitul pe profit, au fost revizuite, de la 1 ianuarie 2019, regulile privind limitarea deductibilitatii dobanzii si a altor costuri echivalente dobanzii din punct de vedere economic, astfel:

Referitor la Codul de procedura fiscala, acesta prevede acum, printre altele, noi reglementari privind analiza de risc aplicata companiilor. Concret, contribuabilii vor fi incadrati in 3 clase principale de risc, dupa cum urmeaza: risc fiscal mic, risc fiscal mediu sau risc fiscal ridicat. Criteriile generale in functie de care se stabileste clasa/subclasa de risc fiscal vor fi urmatoarele:

Analiza de risc pentru stabilirea clasei/subclasei de risc a unei firme va fi facuta periodic, iar incadrarea va fi facuta public pe site-ul fiscului. Totodata, prevederile vor stabili in mod expres ca societatile nu vor putea sa conteste nici modul in care s-a stabilit riscul, nici incadrarea de risc. Procedurile de administrare corespunzatoare fiecarei clase/subclase de risc fiscal urmeaza sa se stabileasca prin ordin al presedintelui ANAF.

Totodata, se introduce o procedura a medierii, prin care debitorul notifica organul fiscal cu privire la intentia sa in termen de 15 zile de la primirea unei somatii. La notificare, contribubailul care doreste medierea anexeaza documente si informatii care sa sustina situatia sa economica si financiara. In termen de maximum 10 zile de la primirea notificarii, organul fiscal are obligatia sa organizeze intalnirea cu contribuabilul in vederea procedurii de mediere.

Legea nr. 30/2019 stabileste, totodata, ca listele datornicilor, publicate pe site-ul fiscului sa contina din 2019 doar firmele, nu si persoanele fizice cu datorii peste un anumit prag. Astfel, lista datornicilor aferenta trimestrului I din 2019 (perioada ianuarie-martie), ce va fi publicata la final de aprilie, va contine doar nume de companii, nu si persoane fizice.

Asa cum spuneam la inceput, OUG nr. 114/2018 este celalalt act normativ care a adus modificari majore in domeniul economic si fiscal. Principalele modificari privesc partea de impozit pe venit si contributii sociale pentru anumite categorii de lucratori (constructii, zilieri, bugetari), precum si aplicarea unor noi taxe pe activele financiare ale bancilor, jocuri de noroc, energie electrica.

In ceea ce priveste munca necalificata cu caracter ocazional a zilierilor, aceasta mai poate fi prestata acum doar in cateva domenii de activitate, mai exact trei, asa cum am detaliat in acest material: http://www.contexpert.ro/ultimele-stiri/noi-prevederi-la-angajarea-zilierilor-domeniile-in-care-acestia-pot-activa-au-fost-reduse-semnificativ-fiind-prevazuta-si-o-limitare-a-perioadei-in-care-pot-fi-folositi-continuu.

Totodata, se extinde categoria persoanelor fizice scutite de impozitul pe veniturile din salarii, pentru salariatii la care angajatorii desfasoara activitati in sectorul constructiilor. Astfel, intre 2019 si 2028, angajatorii din domeniul constructiilor vor plati taxe mai mici pentru salariatii proprii, cu conditia ca acestia din urma sa realizeze salarii brute de cel putin 3.000 lei si maximum 30.000 de lei. Astfel, angajatorii vor fi scutiti de plata contributiei la sanatate si a impozitului pe venit, in timp ce pentru contributia la pensii si cea de munca vor achita valori diminuate. In plus, pentru 2019, a fost stabilit un salariu minim brut pe tara garantat de 3.000 de lei in domeniul constructiilor, acesta fiind obligatoriu.

Operatorii economici aflati in sfera de licentiere a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei pentru obiectul de licentiere energie electrica sau energie termica platesc o contributie de 2% din cifra de afaceri ce face obiectul licentei acordate.

De asemenea, a fost inclusa “taxa pe lacomie”, adica o taxa progresiva pe active pentru banci si IFN-uri. Taxa va fi stabilita pe baza mediei trimestriale a ratelor ROBOR la 3 si la 6 luni, cand indicatorul depaseste valoarea de 1,5%. Totodata, companiile care organizeaza jocuri de noroc offline platesc, din prima zi a anului 2019, o taxa anuala de 3% din totalul taxelor de participare incasate in anul precedent, cu exceptia celor care organizeaza jocuri pe platforme online si care vor plati o taxa de 5%.

Nu in ultimul rand, a fost extinsa pana la 30 iunie 2022 aplicarea masurilor de simplificare (taxare inversa) pentru TVA pentru livrarea de cereale si plante tehnice, certificate de emisie de gaze, energie electrica catre un comerciant cumparator revanzator, certificate verzi, telefoane mobile, microprocesoare, tablete si laptopuri.

Pe langa dispozitiile din cele doua mari acte normative, exista si alte prevederi care au intrat in vigoare sau urmeaza sa se aplice in curand, dintre care vom aminti cateva.

Astfel, Legea nr. 344/2018 aduce și persoanelor fizice autorizate, pe langa firme, obligatia de a avea documente justificative inregistrate in contabilitatea proprie pentru transferurile de bani in conturile altor persoane fizice atunci cand acestea se fac prin internet/mobile banking sau alte instrumente de plata cu acces la distanta. Nerespectarea acestor prevederi constituie contraventie si va putea fi sanctionata cu amenzi cuprinse intre 3.000 lei si 4.500 lei, incepand cu 2 februarie 2019.

Prin intermediul Legii nr. 13/2019, a fost extinsa cota redusa de TVA de 5% si pentru urmatoarele prestari de servicii:

Incepand cu 1 ianuarie 2019, diurna minima legala a crescut de la 17 lei pe zi la 20 lei pe zi. Prin urmare, diurna neimpozabila ce poate fi acordata unui angajat dintr-o societate privata poate fi acum de maximum 50 lei pe zi.

Despre modificarile aduse declaratiei unice si altor formulare fiscale vom scrie pe larg intr-un material viitor.