Tichetele cadou, cadourile si voucherele de vacanta au parte de un tratament fiscal mai avantajos din 2016, astfel ca angajatorii sunt incurajati sa isi stimuleze salariatii cu aceste beneficii suplimentare.
Concret, cadourile, inclusiv tichetele cadou oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte nu depaseste 150 lei.
Tinand cont de faptul ca se apropie sarbatorile de Craciun, va prezentam in materialul de fata conditiile de acordare si tratamentul fiscal pentru fiecare dintre beneficiile amintite.
Cadourile in bani si in natura, inclusiv tichetele cadou
Cadourile in bani si in natura, inclusiv tichetele cadou acordate cu ocazia Craciunului nu sunt impozabile cu impozitul pe venit de 16% si nu intra in baza de calcul a contirbutiilor sociale atat timp cat valoarea acestora nu depaseste suma de 150 lei, pentru fiecare persoana in parte.
Asadar, atat salariatii, cat si copiii minori ai acestora pot primi aceste beneficii in perioada sarbatorilor de final de an. Mai mult, chiar si in cazul in care parintii au acelasi angajator, fiecare dintre acestia poate primi tichete cadou ori cadouri atat pentru el, cat si pentru copilul sau copiii sai.
Spre exemplu, un angajat cu 2 copii minori poate primi in aceasta perioada stimulente neimpozabile de pana la 450 de lei: 150 de lei pentru el si 150 de lei pentru fiecare dintre cei 2 copii ai sai.
La randul lor, angajatii ce nu au copii sau au copii majori pot primi din partea angajatorului suma de 150 lei, sub forma de bani, bunuri, vouchere de cumparaturi sau tichete cadou, fara a suporta impozite pentru aceasta.
Din perspectiva companiei, beneficiile enumerate sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, cu conditia ca sumele aferente sa se incadreze in limita de 5% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.
In cazul in care cadourile ori tichetele acordate angajatilor cu ocaziile mentionate mai sus au o valoarea mai mare de 150 de lei pentru fiecare persoana, diferenta de bani este considerata venit salarial si este impozitata ca atare.
Spre exemplu, daca o societate decide sa acorde angajatului un tichet cadou in cuantum de 300 de lei cu ocazia Craciunului, 150 de lei sunt neimpozabili si nu se retin contributii pentru ei, in timp ce ceilalti 150 de lei sunt impozabili si intra in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii.
Voucherele de vacanta
Angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale ori cu reprezentantii salariatilor, trebuie sa stabileasca, prin contractul colectiv de munca ori prin regulamentul intern, acolo unde nu exista obligatia ori nu exista un contract colectiv de munca, reguli privind modul de acordare a voucherelor de vacanta care sa prevada:
Daca suma acordata fiecarui angajat este pana la cel mult echivalentul a 6 salarii minime anual (8.700 lei, in prezent, avand in vedere ca salariul minim brut este de 1.450 lei) este impozabila cu impozit pe venit 16%, dar nu se taxeaza cu contibutii sociale. Valoarea care depaseste 6 salarii minime anual pe angajat, este impozabila si cu contributii sociale.
Angajatorii care acorda vouchere de vacanta beneficiarilor trebuie sa le cuprinda in bugetele de venituri si cheltuieli aprobate, intr-o pozitie distincta de cheltuieli, denumita „Vouchere de vacanta”.
Beneficiarii (angajatii) care primesc vouchere de vacanta sunt singurele persoane indreptatite sa utilizeze voucherele, in exclusivitate pentru achitarea pachetului de servicii turistice contractat. In cazul cumulului de functii, voucherele de vacanta pot fi acordate numai de catre angajatorii unde beneficiarii in cauza isi au functia de baza, potrivit legii.
Un aspect important de mentionat este ca angajatul care beneficiaza de vouchere de vacanta nu mai beneficiaza de prima de vacanta in cursul anului fiscal.
Cheltuielile cu voucherele de vacanta acordate in conditiile legii sunt deductibile integral la calcularea impozitului pe profit, ele nefiind considerate cheltuieli de natura sociala.
Contravaloarea serviciilor turistice sau/si de tratament
Contravaloarea serviciilor turistice sau/si de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, suportata de angatori, este neimpozabila cu impozitul pe venit de 16% si nu intra in baza de calcul a contributiilor sociale.
Conditii de acordare: