Noutati / Publicatii

 

Cine are obligatia de a plati contributia la sanatate in 2018? Categoriile de venituri pentru care se datoreaza CASS, modalitate de calculare si declarare, termene de plata

Incepand cu 1 ianuarie 2018, pe langa persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, si alte cateorii de persoane vor avea obligatia sa plateasca CASS daca acestea realizeaza venituri care sunt supuse impozitului in Romania.

Transferul contributilor de asigurari sociale de la angajator la angajat, limitarea bazei de calcul a CASS la salariul minim pe economie, obligatia persoanelor fizice care au realizat venituri lunare din activitati independente si alte surse cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara de a depune declaratia 600 si a plati CASS la nivelul salariului minim, modalitatile prin care persoanele fara venituri pot accesa serviciile medicale de stat si categoriile de persoane care beneficiaza de serviciile medicale si fara a achita contributia sunt cele mai importante subiecte legate de plata CASS in 2018 si pe care le vom detalia in cele ce urmeaza.

De la 1 ianuarie 2018, CASS este in cota de 10% si revine in totalitate salariatului. Chiar daca doar angajatul datoreaza contributia, tot angajatorul este cel care o calculeaza, retine si plateste, salariatul neavand vreo obligatie in acest sens.

Limitarea bazei de calcul a contributiilor sociale datorate de PFA, profesii libere

In ceea ce priveste persoanele ce obtin venituri din activitati independente (PFA, titulari ai intreprinderilor individuale/familiale) si profesii liberale, acestea datoreaza in 2018 CASS de 10% la nivelul salariului minim pe economie, ce este de 1.900 de lei.

Concret, datoreaza CASS in 2018 si persoanele care au realizat in 2017 venituri cumulate din toate sursele, cel putin egale cu 12 salarii de baze minime brute pe tara, adica 22.800 de lei, din:

Automat, persoanele fizice care au depasit in anul fiscal precedent plafonul de 22.800 lei din veniturile mentionate anterior, chiar daca acestea au si un contract de munca in baza caruia deja platesc CASS, vor datora in anul 2018 contributia la sananate care este de 10% aplicata la valoarea salariului minim pe economie (adica maximum 2.280 lei in anul 2018).

Aceste persoane au obligatia sa depuna, pana la 31 ianuarie 2018, formularul 600, reprezentand Declaratia privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Declaratia 600 se depune pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Organul fiscal competent la care trebuie depusa declaratia este organul fiscal in a carui raza teritoriala persoana fizica are domiciliul fiscal.

Documentul se semneaza de catre contribuabil sau de catre imputernicit, se completeaza in doua exemplare, originalul se depune la organul fiscal central competent, iar copia se pastreaza de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia.

In baza declaratiei 600 depuse de persoanele fizice, organul fiscal va emite formularul 610 – Decizie de impunere privind stabilirea contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoane fizice.

Plata contributiei se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Asadar, termenele din plata din 2018 vor fi 26 martie, 25 iunie, 25 septembrie si 21 decembrie.

Accesarea serviciilor medicale de catre romanii care nu obtin venituri

Persoanele fizice care nu au vreo sursa de venit au posibilitatea de a beneficia de servicii medicale in sistemul sanitar de stat (altele decat cele de urgenta) daca achita CASS, legislatia oferind 2 modalitati de plata: una lunara si cea de-a doua la momentul la care sunt necesare serviciile medicale.

Cei ce aleg plata lunara a CASS, in cota de 10% din 1.900 de lei, vor datora in 2018 suma de 190 de lei lunar, echivalentul a 22.800 de lei in tot anul. In acest caz, plata lunara trebuie efectuata pentru cel putin 12 luni consecutive de la momentul depunerii declaratiei speciale privind achitarea CASS, declaratie ce se depune pana la data de 25 a fiecarei luni aferente perioadei asigurate.

A doua varianta pe care o au persoanele fizice fara venituri consta intr-o plata unica, la momentul accesarii serviciilor medicale. Aceasta este de 10% din valoarea a 7 salarii minime brute (7 x 1.900 de lei = 13.300 de lei), rezultand asadar o plata unica de 1.330 de lei.

Persoanele scutite de la plata CASS, dar care beneficiaza gratuit de servicii medicale

Potrivit Codului fiscal, exista mai multe categorii de persoane care nu trebuie sa achite CASS, dar care beneficiaza gratuit de serviciile medicale ale sistemului public de sanatate.

Printre altele, ne referim la copiii pana la varsta de 18 ani, dar si cei intre 18 si 26 de ani, daca sunt elevi, tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului, sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate, femeile insarcinate, pensionarii (pentru veniturile din pensii) si persoanele arestate sau condamnate.