Noutati / Publicatii

 

Raportarile contabile pentru primul semestru al anului trebuie depuse la MFP pana pe 20 august 2018, cel tarziu

Raportarile contabile la 30 iunie 2018 trebuie completate si depuse de catre companiile care au inregistrat, in exercitiul financiar precedent, o cifra de afaceri de peste 220.000 de lei, prevedere valabila si pentru entitatile al caror exercitiu financiar precedent este diferit de anul calendaristic. Stabilit initial pentru 16 august 2018, termenul limita de depunere a fost prelugit cu 4 zile, pana la 20 august 2018, in conditiile in care Guvernul a decis sa le acorde bugetarilor o minivacanta de Sfanta Maria.

Procedura de depunere a raportarilor contabile la 30 iunie 2018 a fost stabilita prin Ordinul Ministrului Finantelor Publice (MFP) nr. 2.531/2018, publicat pe 18 iulie 2018 in Monitorul Oficial.

Potrivit actului normativ, raportarile contabile semestriale trebuie completate si depuse de catre agentii economici care au inregistrat, in exercitiul financiar precedent, o cifra de afaceri de peste 220.000 de lei.

Mai precis, pentru intocmirea raportarilor contabile la 30 iunie 2018, incadrarea in plafonul de 220.000 de lei se face pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent. Prevederile se aplica si in cazul companiilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic.

Entitatile raportoare ce conduc contabilitatea in conformitate cu directivele europene intocmesc raportari contabile la 30 iunie 2018 compuse din:

In ceea ce priveste entitatile raportoare ce conduc contabilitatea in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, acestea intocmesc raportari contabile cu data de 30 iunie 2018 care sa cuprinda:

Entitatile care au ales un exercitiu financiar de anul calendaristic trebuie sa completeze formularul “Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii” cu informatiile corespunzatoare datelor de 1 ianuarie 2018 si 30 iunie 2018 iar formularul “Contul de profit si pierdere” cu veniturile si cheltuielile realízate la 30 iunie 2017 si, respectiv, 30 iunie 2018.

In vederea stabilirii tipului de raportari contabile ce trebuie depuse (pentru microentitati, entitati mici sau entitati mijlocii si mari), se au in vedere indicatorii total active, cifra de afaceri neta si numar mediu de salariati determinati pe baza situatiilor financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, adica cele din situatiile financiare depuse pentru anul 2017 pentru cei pentru care anul financiar coincide cu anul calendaristic. Tot la anul financiar precedent se raporteaza si entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic pentru determinarea tipului de raportari contabile ce trebuie depuse.

Prevederile privind depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2018 se aplica si subunitatilor deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, indiferent de exercitiul financiar ales, in conditiile legii, precum si sediilor permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate. In situatia in care persoana juridica cu sediul in strainatate isi desfasoara activitatea in Romania prin mai multe sedii permanente, raportarile contabile se intocmesc de sediul permanent desemnat sa indeplineasca obligatiile fiscale, acesta reflectand activitatea tuturor sediilor permanente din Romania.

Cine nu depune raportarile contabile semestriale

Conform prevederilor in vigoare, raportarile contabile la 30 iunie nu trebuie intocmite de:

Raportarile contabile se depun la unitatile teritoriale ale MFP, fie in format tiparit si format electronic, fie numai in format electronic. Astfel, prima varianta este depunerea raportarilor contabile in format hartie si format electronic la registratura unitatilor MFP sau prin posta, prin scrisori cu valoare declarata, in timp ce a doua este reprezentata de trimiterea online, folosind portalul www.e-guvernare.ro si avand atasata o semnatura electronica extinsa.

Potrivit ordinului de ministru amintit la inceput, raportarile contabile la 30 iunie trebuie semnate de administratorul sau persoana care are obligatia de a gestiona entitatea. Apoi, acestea mai trebuie semnate, dupa caz, de catre:

Concret, documentul face referire la semnatura administratorului firmei si la semnatura persoanei care a intocmit efectiv raportarile contabile aferente primului semestru al anului.

In principiu, raportarile contabile la 30 iunie 2018 ar fi trebuit depuse pana la 16 august 2018, insa termenul a fost prelungit cu 4 zile, pana la 20 august 2018, datorita minivacantei de care se vor bucura bugetarii de Sfanta Maria (16 si 17 august vor fi zile nelucratoare pentru angajatii din sistemul public).

Conform normelor in vigoare, companiile care nu vor depune la timp raportarile contabile semestriale vor risca amenzi cuprinse intre 2.000 si 5.000 de lei.