Angajatorii apreciaza aptitudinile tehnice, dar si abilitatile soft, cum sunt comunicarea, colaborarea sau leadershipul. Alte 4 calitati sunt foarte cautate, conform studiilor:
Atentia
Tehnologia a crescut automatizarea si a redus concentrarea. Astfel, s-a ajuns ca angajatorii sa caute indeosebi angajati in stare sa se concentreze asupra sarcinilor de serviciu.
Cum o evalueaza? Greselile de scriere, neglijenta in redactare, inclusiv in cv-uri si scrisori de intentie, sunt considerate indicii ale lipsei de atentie. O alta observatie este folosirea timpului, organizarea si prioritizarea acestuia.
Mai mult decat scoala
Absolvirea unei facultati a fost considerata atat de importanta incat punea in umbra toate celelalte aptitudini. In ultimii ani, angajatorii au inceput sa dea mai putina valoare scolii absolvite, mai ales ca numarul absolventilor este intr-o crestere fara precedent. Asadar, diploma nu mai este atat de rara si, din acest motiv, nu mai este la fel de pretuita.
Angajatorii se orienteaza tot mai mult catre persoanele care isi doresc sa continue sa invete si dupa absolvire, iar criteriul scolii absolvite a coborat de pe primul loc in top.
Adaptarea
Dezvoltarea tehnologiei, economiei, inseamna schimbari atat de rapide, incat imediat ce o persoana devine expert intr-un domeniu, trebuie, deja, sa inceapa sa invete ceva nou.
Adaptarea rapida a ajuns sa fie considerata unul dintre principalele criterii la angajare. Pe scurt, angajatul trebuie sa aiba capacitatea sa puna in aplicare un plan B sau C atunci cand cel obisnuit nu mai functioneaza.
Modestia
Puterea de a recunoaste ca nu cunosti ceva, ca ai de invatat, ca poti prelua solutia altcuiva sunt apreciate de angajatori. Asadar printre cele mai cautate calitati de catre angajatorii este dorinta de a invata ceea ce inseamna modestie.