Noutati / Publicatii

 

Country by country report – noi obligatii de raportare pentru grupurile de intreprinderi multinationale pe intelesul tuturor

Orice societate-mama finala sau orice alta entitate raportoare, rezidenta fiscal in Romania si parte a unui grup de intreprinderi multinationale cu un venit consolidat de cel putin 750 de milioane de euro, va fi obligata sa depuna raportari pentru fiecare tara in parte (Country by Country reporting), furnizand anual un raport care va include informatii fiscale referitoare la suma veniturilor, profitul/pierderile, capitalul declarat, profitul nedistribuit, numarul de salariați si imobilizarile corporale.

Aceste cerinte au fost introduse in legislatia romaneasca prin intermediul O.U.G. 42/2017 care transpune in legislatia autohtona prevederile Directivei 2016/881/UE, cea care impune grupurilor multinationale obligatii noi de raportare pentru schimbul automat de informatii fiscale.

Cu alte cuvinte, entitatile care fac parte dintr-un grup multinational vor fi obligate sa furnizeze, intr-un raport anual, pentru fiecare tara in parte, cuantumul veniturilor, al profiturilor anterioare impozitarii veniturilor si al impozitelor pe venit platite sau acumulate. In plus, societatile vor raporta numarul de salariați, capitalul declarat, profitul nedistribuit si imobilizarile corporale din fiecare jurisdictie fiscala.

Potrivit OUG nr. 42/2017 care a modificat Codul de procedura fiscala, un astfel de raport va fi depus in Romania doar daca societatea-mama este rezidenta fiscal in Romania ori daca entitatea din Romania este societate-mama surogat, adica acea entitate constitutiva a grupului de intreprinderi multinationale care a fost desemnata de respectivul grup de intreprinderi multinationale ca unic substitut pentru societatea-mama finala, cu scopul de a prezenta, in numele grupului de intreprinderi multinationale in cauza, un raport pentru fiecare tara in parte in jurisdictia in care respectiva entitate constitutiva isi are rezidenta fiscala.

Orice entitate parte a unui grup multinational are obligatia de a notifica autoritatii competente daca este societatea-mama finala sau surogat (desemnata pentru raportare), pana in ultima zi a anului fiscal de raportare al grupului multinational.

Acestea au obligatia de a depune un raport pentru fiecare tara in parte, pentru fiecare an fiscal de raportare, in termen de 12 luni de la ultima zi a anului fiscal de raportare a grupului multinational.
Entitatile constitutive care nu sunt societati-mama finale sau surogat au obligatia de a notifica autoritatea competenta din Romania in legatura cu identitatea si rezidenta fiscala a entitatii raportoare pana in ultima zi din anul fiscal de raportare.

Rapoartele Country by Country primite de autoritatile fiscale nationale vor fi comunicate catre alte autoritati fiscale straine interesate, prin intermediul schimbului automat de informatii, in termen de 15 luni de la ultima zi a anului fiscal.

Este important de precizat ca, in cazul in care societatea-mama nu are rezidenta intr-un stat care are obligatii de raportare, insa grupul indeplineste conditiile de raportare (adica venituri consolidate mai mari sau egale cu 750 de milioane de euro) si nici nu exista o mama surogat care sa depuna raportul, atunci trebuie analizat daca o alta entitate din grup va indeplini obligatiile de raportare ori daca entitatea din Romania va face raportarea in numele grupului, in Romania.

In cazul in care entitatea din Romania va fi aleasa sa indeplineasca obligatiile de raportare in numele grupului, atunci va trebui sa depuna cate un raport pentru fiecare tara in care sunt rezidente entitati membre ale grupului.

Raportul pentru fiecare tara in parte trebuie sa contina informatii specifice cu privire la grupul de intreprinderi multinationale, si anume:

• informatii agregate referitoare la suma veniturilor, profitul/pierderile anterioare impozitarii veniturilor, impozitul pe venit platit, impozitul pe venit acumulat, capitalul declarat, profitul nedistribuit, numarul de salariati si imobilizarile corporale, altele decat numerarul sau echivalentele de numerar pentru fiecare jurisdictie in care isi desfasoara activitatea grupul de intreprinderi multinationale;

• identificarea fiecarei entitati constitutive din grupul de intreprinderi multinationale, precizand jurisdictia in care isi are rezidenta fiscala respectiva entitate constitutiva si, in cazul in care este diferita de respectiva jurisdictie de rezidenta fiscala, jurisdictia potrivit legislatiei in temeiul careia este organizata respectiva entitate constitutiva si natura principalei sau principalelor activitati economice ale respectivei entitati constitutive.

Daca entitatile raportoare nu indeplinesc obligatiile de raportare sau furnizeaza informatii incomplete sau incorecte, acestea vor putea fi sanctionate cu amenzi, dupa cum urmeaza:

• amenda de la 30.000 lei la 50.000 lei pentru depunerea cu intarziere a raportului sau transmiterea de informații incorecte sau incomplete;

• amenda de la 70.000 lei la 100.000 lei pentru nedepunerea raportului.

In concluzie, in cazul in care sunteti filiala, sucursala ori sediu permanent al unei companii straine in Romania, trebuie sa analizati:

1. daca grupul depaseste venituri consolidate de 750 de milioane de euro. In cazul in care grupul are venituri consolidate sub acest plafon, atunci nu exista vreo obligatie privind completarea raportului Country by Country si nici nu trebuie depusa vreo declaratie in Romania;

2. daca grupul are venituri consolidate de peste 750 de milioane de euro, trebuie analizat daca societatea-mama (ultima din lant care detine entitatea din Romania) ori societatea-mama surogat au obligatia, conform legislatiei din tara de rezidenta, sa depuna acest raport si pana la ce termen trebuie depus documentul. Daca nici societatea-mama si nici o societate surogat nu au obligatia depunerii raportului, potrivit legislatiei din tara de rezidenta, ar trebui vazut daca o alta entitate din grup care este rezidenta intr-un stat membru U.E., altul decat Romania, este desemnata sa indeplineasca obligatiile de raportare;

3. daca societatea-mama, societatea surogat ori o alta entitate din grup indeplinesc obligatiile de raportare, atunci filiala/sucursala/sediul permanent din Romania trebuie sa transmita catre societatea mama (sau societatea mama-surogat sau societatea desemnata) raportul in formatul solicitat de aceasta si in termenul comunicat de aceasta. Totodata, entitatea din Romania va trebui sa transmita autoritatilor din Romania identitatea si rezidenta fiscala a entitatii raportoare pana cel tarziu in ultima zi din anul fiscal de raportare al grupului, dar nu mai tarziu de ultima zi de depunere a declaratiei fiscale a entitatii din Romania pentru anul fiscal precedent;

4. daca nicio alta societatea din grup nu indeplineste obligatia de raportare, atunci societatea din Romania va fi obligata sa depuna raportul consolidat pentru tot grupul, in Romania (se completeaza un raport pentru fiecare tara din grup si se depune in termenul prevazut de lege). Daca societatea nu primeste informatiile de la grup pentru completarea raportului, atunci va trebui sa declare acest lucru autoritatilor din Romania, urmand sa plateasca amenzi pentru nedepunerea rapoartelor in termenul prevazut de lege.