Termenul de depunere al declaratiei unice a fost prelungit pana la data de 31 iulie 2019 prin ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de Guvern de marti, 12 martie 2019, insa inca este asteptata publicarea actului normativ in Monitorul Oficial. Aceasta derogare de la termenul initial, respectiv 15 martie 2019, s-ar datora evitarii riscului neconformarii de catre contribuabilii care au obligatia depunerii declaratiei unice, tinand cont de faptul ca ea se depune doar electronic.
Contribuabilii persoane fizice cu venituri extrasalariale trebuie sa transmita declaratia unica la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Formularul trebuie depus atat pentru definitivarea veniturilor din 2018, cat si pentru estimarea veniturilor din 2019, fiind supuse declararii, atat veniturile obtinute din Romania, cat si cele din strainatate. Din acest an, declaratia poate fi depusa numai online, iar in cele ce urmeaza vom prezenta cele mai importante informatii legate de depunerea documentului si calculul taxelor aferente.
Din 2018, in legislatia fiscala autohtona a fost introdus un mecanism simplificat de declarare si plata a taxelor pentru veniturile extrasalariale, bazat pe autoimpunere si axat pe un singur formular, respectiv declaratia unica.
Formularul electronic pentru declaratia unica a persoanelor fizice este disponibil pe site-ul ANAF, astfel ca acestea pot sa completeze si sa depuna declaratia, atat pentru definitivarea veniturilor din anul 2018, cat si pentru estimarea veniturilor din 2019, in vederea stabilirii taxelor de platit catre stat.
Potrivit prevederilor din Codul fiscal, declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.
Declaratia se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei la pensii (CAS) si/sau sanatate (CASS).
Declaratia se transmite de catre persoanele fizice care au obligatia:
Veniturile supuse declararii sunt:
Nota: Nu au obligatia completarii subsectiunii aferente veniturilor finale, realizate in 2018 contribuabilii care au realizat venituri din arenda si/sau din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria este exprimata in lei si care nu au inceput activitatea in luna decembrie, nu au optat pentru stabilirea venitului net anual in sistem real, iar la sfarsitul anului anterior celui de raportare nu sunt indeplinite conditiile pentru calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati independente.
Declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal si a celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice. Astfel, daca un contribuabil persoana fizica incheie un contract de inchiriere a locuintei, va depune declaratia unica cu venitul estimat in termen de 30 de zile de la respectivul moment.
Acelasi formular este utilizat si de cei care vor sa se asigure voluntar la sanatate, desi nu obtin venituri, precum si pentru redirectionarea unui procent din impozitul pe venit datorat statului catre organizatiile nonguvernamentale (2% din impozitul pe venit catre entitati non-profit sau 3,5% din impozitul pe venit catre entitati non-profit acreditate cu un serviciu social licentiat).
Din 2019, declaratia se depune numai prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv:
Continutul formularului „Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice“ a fost aprobat prin intermediul Ordinului ANAF nr. 49/2019.
Pentru anul 2018, formularul declaratiei unice tine cont de cele doua bonificatii deja acordate, respectiv transmiterea electronica a declaratiei inainte de data de 31 iulie 2018 – reducere 5% si pentru plata impozitelor pana in data de 15 decembrie 2018 – reducere 5%. Pentru 2019, formularul contine si o rubrica cu bonificatia aferenta acestui an. Acordarea acesteia trebuie aprobata prin intermediul unui act normativ, precum legea bugetului de stat.
Dupa depunerea declaratiei unice, contribuabilii persoane fizice pot face regularizari, completari si modificari ori de cate ori apar schimbari in datele declarate initial. Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi formular, bifandu-se cu X casuta alocata declaratiei rectificative. Declaratia rectificativa trebuie completata inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute in capitolul supus rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de cele din declaratia initiala.
Nedepunerea in termen a declaratiei constituie contraventie si poate fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 50 si 500 de lei, potrivit prevederilor din Codul fiscal.
Declaratia contine si rubricile necesare pentru:
Contributia la asigurarile sociale de sanatate se datoreaza si in anul 2019 daca persoana fizica realizeaza venituri extrasalariale de cel putin 24.960 de lei, adica echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara (salariul minim brut garantat este acum de 2.080 de lei). Suma de plata pentru CASS este in procent de 10% din aceasta baza de calcul. Pentru 2018, plata contributiilor revine celor care au avut venituri mai mari de 22.800 de lei, in conditiile in care, in anul trecut, salariul minim brut a fost de 1.900 de lei.
Exista si varianta in care persoana fizica realizeaza venituri sub plafon si, automat, nu datoreaza plata contributiei, insa doreste sa fie asigurata in sistemul public de sanatate. In acest caz, se plateste asigurare de sanatate pentru un numar de 6 luni, fiind asigurat pentru un an.
Contributia la asigurarile sociale – pensii se datoreaza pentru venituri din activitati independente si, dupa caz, pentru veniturile din drepturi de autor, cand persoana ce le realizeaza nu este salariata si nici nu este retinuta contributia de platitorul drepturilor de autor, cand veniturile anuale depasesc suma de 12 x salariul minim brut garantat la plata. Contributia este in procent de 25% si se datoreaza la o baza stabilita de contribuabil, ce nu poate fi mai mica decat valoarea salariului minim brut.
In contextul in care o declaratie corect intocmita si depusa la timp reprezinta garantia unei relatii fara penalitati cu autoritatile, persoanele vizate de depunerea declaratiei unice pot apela la specialistii Contexpert. Prin expertiza solida pe care o detin, expertii nostri sunt partenerii ideali pentru intreprinzatorii ce isi doresc zero riscuri in activitatea lor si siguranta profesionala maxima in calcularea taxelor de platit catre stat.