Modificarea codului muncii
In Monitorul Oficial nr. 315 din 10 aprilie 2018 a fost publicata Legea nr. 88/2018 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 53/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii ce va intra in vigoare incepand cu 13 aprilie 2018. Prin aceasta lege s-au introdus:
- Completari la definirea muncii nedeclarate, ea reprezentand:
- primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii;
- primirea la munca a unei persoane fara transmiterea elementelor contractului individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii;
- primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat (de exemplu, angajatul este in concediu medical);
- primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial.
- Clarificari privind obligativitatea angajatorului de a pastra la locul de munca copii ale contractulelor individuale de munca pentru salariatii care presteaza activitate in acel loc
Locul de munca reprezinta locul in care salariatul isi desfasoara activitatea, situat in perimetrul asigurat de angajator, persoana fizica sau juridica, la sediul principal sau la sucursale, reprezentante, agentii sau puncte de lucru care apartin acestuia.
Copia contractului individual de munca se pastreaza la locul de munca pe suport hartie sau pe suport electronic, de catre persoana desemnata de angajator in acest scop, cu respectarea prevederilor privind confidentialitatea datelor cu caracter personal.
- Completari privind obligatia angajatorului de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca
Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.
In Legea nr. 88/2018 se mentioneaza faptul ca pentru salariatii mobili si salariatii care desfasoara munca la domiciliu, angajatorul tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat in conditiile stabilite cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de catre acestia.
- Completari privind amenzile in urmatoarele cazuri:
- primirea la munca a unei persoane fara incheierea unui contract individual de munca, se sanctioneaza cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei; (anterior nu era prevazuta valoarea cumulata maxima);
- primirea la munca a unei persoane fara transmiterea elementelor contractului individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii se sanctioneaza cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei (anterior nu era prevazuta valoarea cumulata maxima);
- primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat se sanctioneaza cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei (anterior nu era prevazuta valoarea cumulata maxima);
- primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial se sanctioneaza cu amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana identificata fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei (anterior nu era prevazuta valoarea cumulata maxima).
Pentru toate situatiile de mai sus se poate plati jumatate din amenda in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, inspectorul de munca facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal.
Cu exceptia situatiei in care s-au primit la locul de munca angajati cu timp partial, in afara programului de lucru, pentru toate deficientele mentionate mai sus inspectorul de munca va dispune sistarea activitatii la locul de munca. Angajatorul isi va putea relua activitatea numai dupa achitarea amenzii contraventionale, dupa ce a remediat deficientele care au condus la sistarea activitatii si dupa prezentarea documentelor care dovedesc plata contributiilor sociale si a impozitului pe venit aferente veniturilor salariale care se cuvin lucratorului pentru perioada in care a prestat activitate nedeclarata. Reluarea activitatii cu incalcarea dispozitiilor de mai sus constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
- Clarificari privind acordarea zilelor libere pentru persoanele apartinand cultelor religioase legale
Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, conform Legii 53/2003 Codul muncii (republicata), sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui
- prima si a doua zi de Pasti
- 1 mai;
- 1 iunie;
- prima si a doua zi de Rusalii
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- 25 si 26 decembrie – prima si a doua zi de Craciun
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Zilele libere pentru persoanele apartinand cultelor religioase legale, altele decat cele crestine, se acorda de catre angajator in alte zile decat zilele de sarbatoare legala stabilite potrivit legii sau de concediu de odihna anual.