Noutati / Publicatii

 

Noi prevederi la angajarea zilierilor. Domeniile in care acestia pot activa au fost reduse semnificativ, fiind prevazuta si o limitare a perioadei in care pot fi folositi continuu

Munca necalificata cu caracter ocazional mai poate fi prestata acum doar in cateva domenii de activitate, dupa ce Guvernul a restrans drastic numarul acestora, la final de 2018, prin ordonanta de urgenta. Documentul stabileste si care este perioada maxima in care poate utiliza continuu un beneficiar munca unui zilier, dupa acest termen fiind necesara incheierea unui contract de munca.

Mai multe modificari la activitatea zilierilor au fost introduse in legislatie la final de 2018, prin OUG nr. 114/2018. Printre altele, documentul limiteaza numarul domeniilor in care pot activa persoanele care presteaza munca necalificata la numai trei. Astfel, munca necalificata cu caracter ocazional mai poate fi prestata acum in urmatoarele domenii:

Totodata, actul normativ stabileste ca o persoana nu poate presta activitati in regim zilier pentru mai mult de 120 de zile in decursul unui an calendaristic, indiferent de numarul de beneficiari, cu exceptia zilierilor care presteaza activitati in domeniul cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activitati sezoniere in cadrul gradinilor botanice aflate in subordinea universitatilor acreditate, precum si in domeniul viticol. In cazul acestora, perioada poate ajunge la 180 de zile in decursul unui an calendaristic.

Persoanele care nu vor respecta aceste perioade vor putea fi sanctionate contraventional cu amenzi cuprinse intre 500 si 2.000 de lei, cu posibilitatea achitarii a jumatate din valoarea lor in termen de 15 zile de la comunicarea procesului-verbal.

Pana la publicarea OUG 114/2018, legislatia aplicabila zilierilor stabilea doar perioada in care o persoana poate presta munca necalificata pentru acelasi beneficiar. Mai exact, aceasta limita e stabilita in continuare la 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

Documentul stabileste si care este perioada maxima in care poate utiliza neintrerupt un beneficiar munca unui zilier. Astfel, potrivit documentului, un beneficiar nu poate utiliza un zilier mai mult de 25 de zile la rand, fara repaus. Daca totusi lucrarea pentru care este folosita o persoana ce presteaza munca necalificata depaseste termenul de 25 de zile calendaristice, beneficiarul mai poate utiliza zilierul doar daca incheie cu acesta un contract individual de munca, pe perioada determinata. In caz contrar, normele in vigoare prevad o amenda de 6.000 de lei. Anterior, in legislatie nu exista o astfel de limitare.

”Restrangerea domeniilor de activitate in care se pot folosi zilieri, prin limitarea acestora la trei, respectiv agricultura, vanatoare si servicii anexe, silvicultura, cu exceptia exploatari forestiere, pescuit si acvacultura, da posibilitatea lucratorilor care erau folositi inainte ca zilieri sa beneficieze de contracte individuale de munca, cu toate avantajele care decurg, astfel, pentru ei, in calitate de salariati”, scrie in nota introductiva a ordonantei de urgenta.

Totusi, ramane de vazut daca lucrurile vor ramane asa, in conditiile in care, in ultimii ani, activitatile in care se puteau angaja zilieri erau destul de numeroase (peste 20). De exemplu, ne intrebam cum vor proceda companiile care desfasoara activitati de marketing (promotii, distributie flyere etc), sau cele implicate in diverse festivaluri, unde se lucreaza cu multe persoane, pe o perioada scurta de timp, numarul colaboratorilor fiind diferit de la zi la zi.

Recent, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat ca pana la finalul lunii ianuarie vor fi aduse modificari legislatiei zilierilor, astfel incat anumite lucruri sa fie clarificate, iar altele adaugate.

„In zona de zilieri, in ianuarie, lucrurile vor fi reglate, fie printr-o ordonanta de urgenta sau o ordonanta simpla, fie, anumite aspecte, in Legea bugetului”, a spus acesta in presa centrala.