Noutati / Publicatii

 

Nou Modificari ale Codurilor fiscal si de procedura fiscala

Ministerul Finantelor a publicat doua proiecte de modificare a Codului fiscal si al Codului de procedura fiscala. Principalele noutati sunt:

Codul fiscal

Se modifica notiunea de stock option plan in sensul ca aceasta nu mai vizeaza doar persoanele juridice ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata sau tranzactionate in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare, ci vizeaza orice persoana juridica care acorda angajatilor, administratorilor si/sau directorilor acesteia sau ai persoanelor juridice afiliate ei, dreptul de a achizitiona la un pret preferential sau de a primi cu titlu gratuit un numar determinat de titluri de participare, emise de entitatea respectiva.

Se modifica prevederile referitoare la masurile aplicabile contribuabililor care isi recapata codul de TVA dupa ce acesta a fost anulat de organele fiscale.

Se propune introducerea unor reglementari cu privire la stabilirea anului fiscal modificat.

Aplicarea nelimitata in timp a facilitatii fiscale de scutire de impozit a profitului reinvestit.

Se propune clarificarea principiului de alocare a cheltuielilor nedeductibile aferente veniturilor neimpozabile, in sensul stabilirii unor venituri care nu au cheltuieli alocabile precum si definirea sferei cheltuielilor de conducere si administrare.

Introducerea unor prevederi referitoare la deducerea cheltuielilor efectuate cu pregatirea teoretica si/sau practica a elevilor in cadrul invatamantului profesional si tehnic, potrivit legii.

Se propune modificarea prevederilor actuale in sensul diminuarii limitei capitalului social al microintreprinderilor de la 25.000 euro la 45.000 lei, pentru care se poate aplica optiunea pentru plata impozitului pe profit.

Se includ in categoria de veniturilor neimpozabile bursele, premiile si alte drepturi sub forma de cazare, masa, transport, echipamente de lucru/protectie si altele asemenea primite de elevi pe parcursul invatamantului profesional si tehnic, potrivit reglementarilor legale in domeniul educatiei nationale.

Sunt considerate cheltuieli deductibile la stabilirea venitului net anual determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, cheltuielile efectuate pentru organizarea si desfasurarea invatamantului profesional si tehnic, potrivit reglementarilor legale in domeniul educatiei nationale.

Revizuirea prevederilor privind obligatiile declarative ale platitorilor de venituri cu retinere la sursa, in sensul clarificarii termenelor de depunere a declaratiilor si eliminarea obligatiei de a depune declaratia anuala referitoare la calculul si retinerea impozitului pe fiecare beneficiar de venit de catre platitorii de venituri cu retinere la sursa, pentru veniturile din: valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala, din pensii, din arendare, precum si venituri din asocierea unei personae fizice cu o persoana juridica platitoare de impozit pe profit sau de tip microintreprindere.

Ajustarea TVA pentru bunurile de capital se va efectua anual, in cadrul perioadei de ajustare, pentru 1/5 sau 1/20 din taxa aferenta achizitiei, fabricarii, constructiei bunurilor respective, ca urmare a deschiderii unui dosar EU PILOT de catre Comisia Europeana premergatoare procedurii de infringement.

Incepand cu 1 ianuarie 2017 se introduce regimul special pentru agricultori, persoane fizice, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale care efectueaza activitati/servicii agricole si care, in prezent, intampina dificultati in aplicarea regimului normal de TVA.

In vederea reducerii sarcinilor administrative ale operatorilor economici, se abroga prevederile referitoare la Registrul operatorilor intracomunitari, avand in vedere ca in prezent exista alte parghii, mai eficiente, pentru prevenirea evaziunii fiscale, inclusiv in ceea ce priveste operatiunile intracomunitare.

Se suspenda, pana la data de 31 decembrie 2019, obligatia depunerii declaratiilor informative (cod 392A, 392B si 393).

Codul de procedura fiscala