Noutati / Publicatii

 

Noutati la domeniul constructiilor: Mai multe activitati pentru care se vor acorda facilitatile fiscale si mai multi angajati care vor beneficia de acestea

Angajatilor care activeaza in domeniul constructiilor li se aplica, de la inceputul anului, prevederi speciale, una dintre acestea fiind scutirea de impozit pe veniturile din salarii pentru cei cu venituri brute lunare cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei. In curand insa, scutirea va fi extinsa si se va aplica si acolo unde veniturile brute lunare sunt peste 30.000 lei sau, din anumite motive, sub pragul de 3.000 lei, salariul minim stabilit de Guvern pentru acest domeniu de activitate. Totodata, va fi marita lista activitatilor pentru care se aplica facilitatile fiscale din constructii, urmand a fi modificata si conditia referitoare la cifra de afaceri ce trebuie realizata.

Noile prevederi sunt incluse intr-un proiect de ordonanta de urgenta aprobat recent de Guvern si care, la ora redactarii acestui articol, este asteptat sa fie publicat in Monitorul Oficial pentru a produce efecte.

Potrivit documentului, taxele salariale reduse se vor aplica mai multor persoane, in conditiile in care conditia referitoare la limitele de venituri va fi modificata. Astfel, facilitatea va fi valabila atat pentru veniturile lunare brute ce depasesc 30.000 lei, cat si pentru cele sub limita de 3.000 lei.

Totuși, scutirea de impozit si, partial, de contributiile sociale se vor aplica numai pentru partea de pana la 30.000 lei a venitului, urmand ca pentru partea ce depaseste acest plafon sa se aplice taxele salariale integrale, adica:

In acelasi timp, taxele salariale reduse se vor aplica si acolo unde, din diferite motive, venitul lunar brut nu ajunge la 3.000 lei, inclusiv pentru salariatii part time. Conform documentului aprobat de Executiv, vor beneficia de scutiri inclusiv angajatii care in timpul lunii obtin un venit brut lunar mai mic de 3.000 de lei, cauzat de concediu medical, protectie sociala, suspendari – concedii fara plata, absente nemotivate, contracte cu timp partial, angajari in timpul lunii sau incetari de activitate in timpul lunii.

Totodata, proiectul de OUG mai prevede modificari si la alte doua conditii pentru aplicarea facilitatilor fiscale – cea referitoare la activitatile de constructii si cea referitoare la cifra de afaceri a companiei.

In legatura cu prima dintre acestea, documentul citat prevede completarea listei pentru care se aplica taxele salariale reduse cu urmatoarele activitati:

De la inceputul anului 2019, taxele salariale reduse se aplica urmatoarelor domenii de activitate:

In ceea ce priveste conditia referitoare la cifra de afaceri pe care trebuie sa o indeplineasca firmele din constructii pentru a beneficia de facilitatile fiscale, regula din prezent este ca angajatorii sa aiba lunar o cifra de afaceri de 80% din constructii. Concret, scutirea de impozit pe veniturile din salarii, in cota de 10%, se aplica numai daca angajatorii activeaza in domeniul constructiilor si realizeaza cel putin 80% din cifra de afaceri totala din activitatile din domeniul respectiv.

Potrivit documentului asteptat sa apara in Monitorul Oficial, firmele care deja exista pe piata cel putin din 2018 se vor raporta la cifra de afaceri din anul fiscal anterior pentru a vedea daca se incadreaza la aplicarea facilitatilor fiscale. Astfel, daca in anul precedent au realizat cifra de afaceri de 80% din constructii, acestea vor aplica facilitatile fiscale in tot anul curent. Firmele nou-infiintate si cele care nu au atins pragul de 80% cifra de afaceri din constructii in anul fiscal anterior vor fi cele care vor aplica sistemul de calcul lunar al cifrei de afaceri.

Facilitatile fiscale din constructii sunt stabilite pe o perioada de 10 ani, din 2019 pana in 2028 si sunt reprezentate de scutirea de la plata impozitului pe venit (cota de 10%), scutirea completa de la plata contributiei la sanatate (cota de 10%), plata in cuantum redus a contributiilor la pensii pentru conditii normale (21,25% fata de 25% cota obisnuita) si a contributiei asiguratorii pentru munca (0,34% fata de 2,25% cota obisnuita).

Din 2019, in domeniul constructiilor a fost stabilit un salariu minim brut de 3.000 lei, care va fi pastrat de Guvern si anul viitor. Masura este inclusa intr-un proiect de OUG aprobat recent de Guvern si care urmeaza sa apara in Monitorul Oficial.

In 2019, legislatia prevede trei salarii minime diferite. Astfel, avem salariul minim brut pe tara, in cuantum de 2.080 lei, cel pentru studii superioare (angajatul trebuie sa aiba cel putin un an vechime in domeniul studiilor superioare), in cuantum de 2.350 lei, si salariul minim din constructii, despre care am vorbit. In 2020 vom avea cel putin doua salarii minime diferentiate (cel minim si cel din constructii), urmand sa vedem daca va fi pastrat si cel pentru studii superioare.