Americanii merg astazi la vot ca sa isi aleaga cel de-al 45 lea presedinte din istorie, avand de optat intre candidata democrata Hillary Clinton si republicanul Donald Trump. Care va fi impactul pentru economia mondiala?
Dincolo de programele si ofertele candidatilor, mai puternica este perceptia publica si a pietelor financiare. Sentimentul exprimat de acestea este, pana acum, clar in favoarea democratei Clinton. Dupa anuntul FBI privind incheierea investigatiilor legate de corespondenta electronica a lui Hillary Clinton, actiunile europene au inchis ieri cu cel mai mare avans zilnic din ultimele trei saptamani, iar actiunile de pe Wall Street au urcat.
Estimarile economistilor privind viitorul economiei SUA si mondiale, in cazul alegerii lui Trump, sunt pesimiste. De exemplu, Oxford Economics considera ca o eventuala victorie a lui Donald va provoca turbulente semnificative pe pietele financiare si ar putea „sterge” pana la 1.000 de miliarde de dolari din produsul intern brut al celei mai mari economii a lumii pana la incheierea mandatului, in 2021.
Preferinta pietelor financiare pentru Hillary Clinton este evidenta in toate analizele date publicitatii. Probabil analistii o vad mai previzibila si considera ca deciziile sale sunt mai usor de anticipat, fiind considerata un politician al sistemului, in ciuda acuzatiilor care au planat in ultimii ani asupra sa. In schimb, Trump e privit cu neincredere din cauza declaratiilor dure si, uneori, inconsecvente. Intre un presedinte previzibil si unul greu de citit, care ar putea lua decizii cu efecte puternice, e firesc ca pietele, carora le place predictibilitatea, sa il prefere pe primul. Marti spre miercuri, americanii vor decide, iar votul lor se va rasfrange asupra economiei globale.