Vanzarea firmei, in primul an de la infiintare, se va face dupa ce va avea loc inspectia fiscala, potrivit unei modificari a legii societatilor comerciale 31/1990. Masura intentioneaza sa combata evaziunea fiscala printr-un mecanism suplimentar de protectie a bugetului.
Recomandare: Echipa Contexpert considera ca, odata cu intrarea in vigoare a acestei masuri, cei care doresc sa-si cesioneze partile sociale trebuie sa acorde o atentie mai mare situatiei fiscale a firmei inainte de a a lua decizia. Controlul fiscal este oricum de durata, iar eventualele probleme pe care le-ar depista inspectorii ar putea prelungi procesul de vanzare sau sa impiedice incheierea lui, in situatii extreme.
Care va fi impactul?
Efecte pozitive
Efecte negative
Formularea prevederii
Modificarea legii societatilor comerciale 31/1990 a fost aprobata deja de Senat, fiind transmisa spre aprobare Camerei Deputatillor. Proiectul a fost initiat chiar de actualul ministru al finantelor, Darius Valcov, in 2014, cand era deputat.
Conform proiectului de lege, este introdus un alineat nou la art 202, astfel:
Transmiterea, in primele 12 luni de la infiintarea unei societati comerciale, a cel putin 50% din partile sociale ale acesteia catre una sau mai multe persoane se poate efectua si devine opozabila tertilor numai dupa realizarea inspectiei fiscale efectuate de organele de specialitate din cadrul ANAF. Acesta se face in maximum 30 de zile.
De ce este considerata necesara masura?
Cesiunea partilor sociale fara plata datoriilor bugetare a devenit uzuala, iar inspectorii fiscali descopera abia dupa incheierea tranzactiei, cu ocazia unui control, ca au fost savarsite fapte de evaziune fiscala. In cele mai multe cazuri, nu mai au nicio posibilitate de a mai trage la raspundere fostii asociati pentru ca exista riscul ca aceste persoane sa nu mai poata fi identificate.
In sustinerea proiectului, initiatorii arata ca “la data cesiunii partilor sociale sunt situatii in care agentii economici, conform declaratiilor depuse de acestia, nu figureaza cu obligatii de plata la buget. Ulterior, cu ocazia inspectiilor fiscale s-au constatat fapte de evaziune fiscala”.
Critici
Totusi, punctul de vedere al guvernului, la momentul depunerii proiectului, in vara anului trecut, era negativ. Mai precis nu sustinea aprobarea sa, considerand ca prevederile incalca dreptul fundamental la proprietate: “nereglementarea corespunzatoare a efectelor pe care masura propusa le are asupra transferului de parti sociale sunt elemente ce pot conduce la nerespectarea imperativelor restrangerii acestui drept fundamental”.
Executivul mai constata ca textul este neclar din perspectiva efectelor pe care le-ar avea inspectia fiscala asupra deciziei asociatilor atata timp cat inspectia vizeaza activitatea societatii, iar fara o actiune in instanta asociatul nu poate fi tinut raspunzator pentru datoriile bugetare ale societatii.
!Modificarea va intra in vigoare doar dupa ce va fi votata si de Camera Deputatilor.