Impozitarea se schimba in lume, iar schimbul de informatii intre state afecteaza tot mai mult companiile. In vizor sunt, in special, preturile de transfer, dar nu numai. Practicile fiscale si de afaceri ale firmelor romanesti sunt nevoite sa tina pasul. Contexpert va prezinta noutatile cu cel mai mare impact. Prima dintre acestea, legislatia americana FATCA, devine obligatorie chiar de la 1 iulie si in Romania.
Ce este FATCA si ce implicatii are in Romania?
De la 1 iulie, FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) se va aplica institutiilor financiare din Romania care vor fi obligate sa dea informatii despre conturile rezidentilor americani. In caz contrar, ele risca un impozit de 30% pe veniturile cu sursa in SUA, indiferent daca sunt proprii sau obtinute in contul clientilor.
Care este abordarea?
Institutiile financiare trebuie sa monitorizeze statutul clientilor bancari si al partenerilor de afaceri, sa identifice veniturile cu sursa in SUA, sa faca raportari catre ANAF (in ultima instanta catre IRS) si chiar sa aplice impozitarea la sursa in anumite situatii.
Faptul ca Romania nu a semnat un acord pentru aplicarea FATCA nu inseamna ca legislatia nu este obligatorie, insa are alte consecinte. Apar dificultati de interpretare privind prevalenta tratatelor de evitare a dublei impuneri si a Directivelor Europene asupra legislatiei FATCA, sau aplicarea creditului fiscal/rambursarea FATCA.
FATCA este doar inceputul
Pe acelasi model, OECD si-a intensificat activitatea in aria transparentei fiscale, in ultimii ani. Scopul este sa se ajunga la un schimb de informatii intre autoritatile fiscale, in timp real, la nivel global.
Base Erosion and Profit Shifting (BEPS) este un document OECD care tinteste inhibarea tendintei de transfer al profiturilor catre jurisdictii favorabile. Modificarile vizeaza coerenta impozitarii directe la nivel international, realinierea taxarii luand in considerare substanta economica si transparenta.
Transfer Pricing – Country by Country Reporting vine in continuarea BEPS. Propune ca dosarele de preturi de transfer sa cuprinda si o raportare cu privire la veniturile, profiturile si taxele platite de fiecare entitate din tarile intre care s-au facut tranzactii, precum si orice plati de servicii, dobanzi si redevente intre companiile din acelasi grup.
Informatiile vor putea fi vazute de autoritatile fiscale din ambele tari. Si daca o tara considera ca nu a primit correct impozitele aferente veniturilor realizate de catre rezidentul sau poate automat sa le ajusteze.
OECD a emis un Standard de raportare care se va aplica din 2017. Este un sistem automat de schimb de informatii intre autoritatile fiscale. Dupa modelul FATCA se continua desecretizarea taxarii cu un impact direct asupra institutiilor financiare. Trebuie raportate veniturile realizate de nerezidentii unei tari care au plasamente in diferite institutii financiare si care nu au fost impozitate in tara lor de rezidenta. Urmeaza sa fie implementat din 2017.
Uniunea Europeana preia documentele OECD
Un alt document vizeaza tratatele de evitare a dublei impuneri pentru obtinerea de beneficii in circumstante nepotrivite. Cu alte cuvinte, daca beneficiarul unui venit foloseste o tara de tranzit pentru o tranzactie datorita impozitului mai mic si se prevaleaza de tratatul de evitare a dublei impuneri in acest scop, atunci tratatul devine nul.
Directiva europeana referitoare la companiile mama si filiale Din 1 ianuarie 2015, intra in vigoare directiva ( transpusa deja in Codul Fiscal) care introduce schimbul automat de informatii pentru anumite categorii de venituri: din munca, remuneratii acordate administratorilor, pensii, venituri din bunuri imobile.
Cu fiscul s-a aliniat fiscul romanesc pana acum?
Anul trecut, a fost infiintata in ANAF Directia de Informatii Fiscale, care este birou de legatura cu alte state. Romania a aderat atat la Forumul OECD, cat si la FATCA (dar nu a semnat inca un acord). In decembrie, Parlamentul a votat legea prin care Romania devine stat membru al Forumului Global privind Transparenta si Schimbul de Informatii Fiscale al OECD.Tot in ultimul an, ANAF a trimis 3.371 de solicitari de informatii fiscale catre statele membre UE.