Acordul de pret in avans este intelegerea dintre fisc si companie in domeniul preturilor de transfer practicate cu afiliatii. In noul context al preturilor de transfer din Romania – Ministerul de Finante a anuntat atat modificari substantiale ale legislatiei, cat si intentia de a controla mai strict aceasta zona – acordul de pret in avans poate deveni foarte util.
Contexpert v-a prezentat in newsletter-ul anterior privind preturile de transfer modificarile propuse in materia preturilor de transfer. In acest newsletter, va aduce informatii noi referitoare la schimbarile care vizeaza acordul de pret in avans, un instrument prin care pot fi eliminate riscurile pe care le-ar putea implica preturile de transfer.
Ce este acordul de pret in avans? De ce este util?
Acordul de pret in avans este actul administrativ emis de ANAF, contra cost, la cerere, prin care sunt stabilite conditiile si modalitatile in care urmeaza sa fie determinate, intr-o anumita perioada, preturile de transfer, in cazul tranzactiilor intre persoane afiliate. Acordul are efecte numai in viitor, respectiv asupra tranzactiilor care vor fi realizate dupa incheierea acestuia.
Astfel, companiile pot evita riscurile de a practica preturi de transfer pe care ANAF sa le considere neconforme cu preturile de piata.
Odata emis acordul, ANAF nu va mai verifica tranzactiile pe care compania le are cu afiliatii. Problema preturilor de transfer este, in acest mod, rezolvata inainte ca autoritatile sa faca un control.
Acordul poate fi unilateral, bilateral sau multilateral: poate fi incheiat cu una sau mai multe administratii fiscale din diferite state unde compania deruleaza tranzactii. Acordul include un studiu privind preturile de transfer si ofera suportul pentru pre-aprobarea metodologiei preturilor de transfer.
Acordul este emis de autoritati in 12 luni daca este unilateral si in 18 luni daca este bi/multilateral.
Acordul presupune anumite costuri. Pe de o parte acestea sunt impuse de pregatirea dosarului in vederea emiterii acordului, iar pe de alta parte exista tarife care se platesc ANAF. Acestea sunt de 20.000 euro in cazul marilor contribuabili bugetari pentru tranzactii cu o valoare consolidata de peste 4 milioane euro. In cazul celorlalti contribuabili, tariful ANAF este de 10.000 euro.
Anual, companiile care au incheiat un acord trebuie sa depuna un raport la ANAF privind realizarea termenilor si conditiile agreate.
Acordurile se emit pe o perioada de cinci ani, dar pot fi prelungite/extinse. Proiectul de modificare a Codului de procedura fiscala detaliaza mai in amanunt decat legislatia actuala conditiile pentru prelungirea acordul depret in avans.