Noutati / Publicatii

 

Codul fiscal: Noi modificari cu impact

Impozitul pe dividende, impozitul pe veniturile microintreprinderilor si nivelul accizelor sunt principalele capitole ale proiectului de Cod Fiscal care au suferit modificari.

Contexpert a inventariat noutatile propuse in proiectul Codului fiscal. O prima concluzie este ca facilitatile oferite mediului de business sunt, partial, eliminate.

Un exemplu este renuntarea la scutirea de impozitul pe dividende si introducerea unei cote de 5%.

Pe de alta parte, au fost reintroduse prevederi, care exista in legea aflata acum in vigoare si pe care proiectul le eliminase.

Despre toate aceste modificari de ultima ora puteti citi mai jos:

Precizare importanta: Proiectul legii Codului fiscal a fost aprobat de guvern si trimis parlamentului la sfarsitul lunii martie. Pe 28 aprilie, Senatul a votat proiectul cu o serie de amendamente – pe care vi le prezentam in randurile urmatoare. In prezent, proiectul a intrat in dezbaterea Camerei Deputatilor care este for decizional si care poate aduce alte amendamente. Prin urmare, forma legii nu este finala.

Impozit pe profit

Scutirea de impozit pe profitul reinvestit, prevazuta la art 22, a fost extinsa, fiind incluse alaturi de echipamente tehnologice – masini, utilaje si instalatii de lucru – calculatoare electronice si echipamente periferice, precum si programe informatice.

Impozitul pe dividende

Cota de impozit pe dividende a fost stabilita la 5%. In varianta aprobata de guvern impozitul era eliminat.

Astfel, impozitul se stabileste prin aplicarea unei cote de 5% asupra dividendului brut platit unei persoane juridice romane de o alta persoana juridica romana.

Impozitul pe microintreprinderi

Cota de impozit este 5% pentru microintreprinderile care nu au salariati. In forma aprobata de guvern, impozitul pentru aceste microintreprinderi era 3% la care se adauga o suma de 1.530 lei trimestrial.

Microintreprinderile vor plati impozit de 5% pentru dividendele platite catre o persoana juridica romana.

Venituri din activitati independente

Conform modificarilor, cheltuielile reprezentand contributii sociale de sanatate raman deductibile pentru ca a fost eliminata prevederea, introdusa de guvern, prin care aceasta cheltuiala nu mai era deductibila.

De asemenea, in cazul drepturilor de autor contributiile sociale obligatorii se scad la stabilirea venitului net. Prin urmare, atat contributiile de pensii, cat si cele de sanatate sunt deductibile. Guvernul lasase ca deductibila doar contributia de asigurari sociale.

Venituri din salarii

Suma totala de cheltuieli deductibile cu contributiile la fonduri de pensii facultative si asigurari voluntare de sanatate a fost majorata de la 400 la 650 euro anual.

Venituri din investitii

Veniturile din dividende se impun cu 5% de catre persoanele juridice care le platesc.

Accize

Nivelul actual al accizelor pentru combustibili este mentinut cu toate ca guvernul propusese diminuarea lor cu 20%.

O facilitate este prevazuta pentru transportul rutier si de persoane. Astfel, daca motorina este  utilizata in transportul rutier de marfuri cu vehicule cu greutate de cel putin 7,5 tone si in transportul de persoane cu autovehicule din categoriile M2 si M3, accizele sunt reduse cu 189,52 lei/1.000 litri.

Transportatorii recupereaza diferenta conform unei proceduri care va fi stabilita intr-un alt act normativ.

Nivelul accizelor pentru benzina fara plumb ramane 2.643,39 lei/tona in loc de 2.151,13 lei/tona cat propusese guvernul, iar pentru motorina ramane 2.245,11 lei/tona in loc de 1.796,53 lei/tona.