Pentru a nu plati taxele ca si salariatii, persoanele fizice care desfasoara activitati independente sub forma de PFA, PFI, drepturi de autor trebuie sa indeplineasca cel putin 4 din cele 7 criterii noi privind activitatile independente care au intrat in vigoare pe 10 iulie, prin legea 187/2015 privind aprobarea OUG 6/2015 pentru modificarea si completarea Codului fiscal.
Sunt noile criterii clare? Va mai exista riscul reincadrarii eronate a unor venituri ca salarii? Sunt prea restrictive? Vor impiedica desfasurarea unor activitati?
Desi intentia legiutorilor a fost sa elimine riscurile de interpretare eronata, cu efecte negative pentru contribuabili (rata de taxare efectiva este de cca 26% pentru activitati independente si de cca 75% pentru cele salariate), Contexpert apreciaza ca noile reglementari nu sunt lipsite de echivoc, asa cum am detaliat in continuare:
Cata claritate aduc noile criterii? Ramane riscul de intrepretare?
Modificarile privind activitatile independente au fost introduse la art. 7 din Codul fiscal.
Astfel, activitatea independenta este orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 dintre urmatoarele criterii:
1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
Observatii: Programul fix sau impus, desfasurarea activitatii la biroul beneficiarului sunt caracteristice muncii dependente, salariate. Totusi, chiar daca astfel de cerinte nu sunt prevazute in contract, criteriul poate genera interpretari: in functie de specificul activitatii, unele persoane pot fi nevoite sa desfasoare anumite activitati la sediul beneficiarului de servicii/clientului sau sa efectueze activitatile intr-un anumit interval orar.
2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
Observatii: In prima varianta a Codului Fiscal, revizuita ulterior, se arata ca persoana fizica poate lucra “pentru unul sau mai multi clienti”. In forma publicata a textului a fost mentinuta prevederea “pentru mai multi clienti”. In principiu, chiar daca exista un singur client, atat timp cat nu sunt impuse prin contract clauze de exclusivitate, nu ar trebui sa existe posibilitatea de reconsiderare a activitatii, insa exista si riscul ca, in functie de activitate, in unele cazuri, inspectorii sa aprecieze ca nu este indeplinit criteriul.
3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
Observatii: Criteriul se refera la riscurile privind pierderi, insolventa etc. Si in acest caz, va conta specificul activitatii, insa estimam ca majoritatea nu se va putea incadra in acest criteriu.
4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
Observatii: In general, persoanele care lucreaza independent folosesc propria baza materiala (calculator, masina, telefon etc). Insa, sunt si situatii cand persoana fizica trebuie sa lucreze si in sediul clientului, cu baza materiala a acestuia. Prin urmare, si in acest caz va fi necesara o delimitare: in ce masura poate persoana fizica sa utilizeze patrimoniul beneficiarului de servicii/clientului, astfel incat activitatea sa poata fi in continuare considerata independenta.
5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
Observatii: Apreciem ca acest criteriu nu va ridica probleme de interpretare.
6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
Observatii: Sunt vizate profesiile libere (avocati, contabili, consultanti fiscali, arhitecti, medici etc). Alte categorii de persoane fizice cu activitati independente nu vor putea indeplini acest criteriu.
7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
Observatii: Consideram ca, in cazul in care nu exista o prevedere contractuala care sa limiteze posibilitatea persoanei fizice de a folosi personal angajat, colaborare etc, acest criteriu poate fi indeplinit. Totusi, exista foarte multe contracte unde, din motive de confidentialitate este interzisa subcontractarea catre terti. De asemenea, exista si situatii unde este necesara expertiza persoanei contractate, iar aceasta nu poate desfasura activitatea prin personal angajat.
Atentie la substanta economica a trazactiei!
Acelasi act normativ modifica articolul 11, alineatul (1):
“La stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau unei contributii sociale obligatorii, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic, ajustand efectele fiscale ale acesteia, sau pot reincadra forma unei tranzactii/activitati pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei/activitatii. Organul fiscal este obligat sa motiveze in fapt decizia de impunere emisa ca urmare a neluarii in considerare a unei tranzactii sau, dupa caz, ca urmare a reincadrarii formei unei tranzactii, prin indicarea elementelor relevante in legatura cu scopul si continutul tranzactiei ce face obiectul neluarii in considerare/reincadrarii, precum si a tuturor mijloacelor de proba avute in vedere pentru aceasta”.
Observatii: Prevederile articolului 7 vor fi analizate si prin prisma articolului 11. Astfel, chiar daca sunt indeplinite cel putin 4 din cele 7 criterii pentru activitate independenta, este posibil sa fie reconsiderata activitatea pe motiv ca, desi raportul juridic (contractul) este conform prevederilor articolului 7, continutul nu este conform cu articolul 11. O astfel de intrepretare ar conduce la retratarea fiscala a veniturilor.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Alte stiri din categoria Noutati legislative:
„Amnistia” fiscala pentru PFA, PFI, DDA a fost votata de Parlament
Probleme practice: Cum se aplica TVA de 9%? Cateva exemple utile
A fost publicata legea “Business Angels”
Alte articole din categoria Ultimele stiri:
Deveniti investitori cu doar 3.000 euro si veti primi scutiri de impozite
Codul fiscal aplicabil din 2016: Care sunt principalele noutati?
Dintre serviciile Contexpert: