Regimul microintreprinderilor a fost complicat excesiv, dar a adus avantaje fiscale minore
Desi ar trebui sa fie cel mai simplu de inteles si de aplicat sistem de impozitare, avand in vedere ca vizeaza afacerile mici si foarte mici, regimul microintreprinderilor a devenit mult mai complicat, in acest an, din cauza conditionarii cotelor de impozit de numarul de angajati, dar si a modificarilor aduse bazei de impozitare.
Avantajele efective, din punct de vedere al economiilor realizate in baza unei cote mai scazute, de exemplu de 1%, sunt minore, pentru ca reducerea impozitului datorat asupra veniturilor societatii este compensata de taxele mai mari platite pentru cei doi salariati care trebuie angajati obligatoriu cu norma intreaga.
Daca luam in calcul si majorarea salariului minim, incepand cu luna mai, observam ca lunar pentru doi angajati societatea trebuie sa plateasca la buget 1.226 lei, cu 212 lei mai mult decat in perioada ianuarie –aprilie 2016 cand salariul minim brut era 1.050 lei.
In conditiile in care o companie intentioneaza sa angajeze unul sau doi salariati strict in scopul obtinerii unei cote reduse de impozitare, trebuie retinut faptul ca totalul taxelor aferente salariatilor cumulate cu sumele ce trebuie achitate ca si impozit pentru microintreprinderi, la o cifra de afaceri sub plafonul prevazut pentru microintreprinderi, nu reprezinta o taxare mai avantajoasa fata de situatia in care se opteaza pentru un procent mai mare de impozitare fara salariati.
Pe de alta parte, trebuie sa punctam si faptul ca modificarea numarului de angajati inseamna, automat, pe langa trecerea la o alta cota de impozitare, mai multa birocratie (declaratii fiscale, modificari in Revisal etc). Asadar, fluctuatiile de personal pot afecta afacerea, iar acest fapt este destul de frecvent.
Care sunt cotele?
- 1% pentru cel putin doi salariati sau start-upuri cu un salariat
- 2% cu un singur salariat
- 3% fara salariat.
Acestea se aplica – in functie de evolutia numarului de salariati – din trimestrul in care s-a efectuat modificarea.
Pentru microintreprinderile care au unul sau doi salariati, al caror raport de munca inceteaza, conditia referitoare la salariati se considera indeplinita daca in cursul aceluiasi trimestru sunt angajati noi salariati. Pentru mentinerea sau modificarea cotelor de impozitare, noii salariati trebuie sa aiba contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe determinata de cel putin 12 luni.
Prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul muncii. Totusi, conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:
- au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;
- au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Prin exceptie, cota de 1% se aplica in primele 24 de luni de la data inregistrarii pentru microintreprinderile:
- nou-infiintate
- cu cel putin un salariat
- constituite pe o durata de cel putin 48 luni
- asociatii/actionarii nu au detinut titluri de participare la alte persoane juridice
Cota de 1% este mentinuta in primele 24 luni in cazul in care societatea nu se afla intr-una din urmatoarele situatii in primele 48 luni de la data inregistrarii:
- lichidare voluntara prin hotararea adunarii generale, potrivit legii;
- dizolvare fara lichidare, potrivit legii;
- inactivitate temporara, potrivit legii;
- declararea pe propria raspundere a nedesfasurarii de activitati la sediul social/sediile secundare, potrivit legii;
- majorarea capitalului social prin aporturi efectuate, potrivit legii, de noi actionari/asociati;
- actionarii/asociatii sai vand/cesioneaza/schimba titlurile de participare detinute.
Conditia privitoare la salariat se considera indeplinita daca angajarea se efectueaza in primele 60 de zile de la inregistrarea persoanei juridice.
Care sunt conditiile pentru microintreprinderi?
- realizeaza venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, in domeniile jocurilor de noroc sau activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si gazelor naturale;
- realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
- realizeaza venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro;
- capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale;
- nu se afla in dizolvare cu lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti.
Care este baza de impozitare a veniturilor?
Este constituita de veniturile din orice sursa, din care se scad veniturile aferente/din:
- costurilor stocurilor produse;
- costurilor serviciilor in curs de executie;
- productia de imobilizari corporale si necorporale;
- subventii;
- provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
- restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
- despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
- diferente de curs valutar;
- veniturile financiare aferente creantelor si datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora;
- valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturarii;
- veniturile aferente titlurilor de plata obtinute de persoanele indreptatite, potrivit legii;
- despagubirile primite in baza hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului;
- veniturile obtinute dintr-un stat strain cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, daca acestea au fost impozitate in statul strain.
La baza de impozitare se adauga:
- valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii;
- in trimestrul IV sau in ultimul trimestru al perioadei impozabile, diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, inregistrate cumulat de la inceputul anului.
- rezervele, cu exceptia celor reprezentand facilitati fiscale, reduse sau anulate, reprezentand rezerva legala, rezerve din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, care au fost deduse la calculul profitului impozabil si nu au fost impozitate in perioada in care microintreprinderile au fost si platitoare de impozit pe profit;
- rezervele reprezentand facilitati fiscale, constituite in perioada in care microintreprinderile au fost si platitoare de impozit pe profit, care
sunt utilizate pentru majorarea capitalului social, pentru distribuire catre participanti sub orice forma, pentru acoperirea pierderilor sau pentru oricare alt motiv.
Valoarea de achizitie a caselor de marcat se deduce din baza impozabila, in conformitate cu documentul justificativ, in trimestrul in care au fost puse in functiune.
___________________________________________________________________________________