Noutati / Publicatii

 

Codul fiscal prezuma ca toti contribuabilii sunt vinovati de evaziune fiscala

logo Capital

Poti sa iei parte la evaziune fiscala fara sa fi stiut? Poti sa fii evazionist fara sa urmaresti niciun avantaj? Desi par absurde, ipotezele de mai sus sunt posibile pentru guvern care, in drumul dintre Palatul Victoria si Parlament, a strecurat in proiectul Codului fiscal o prevedere care arunca anatema fraudei asupra intregului mediu de afaceri.

 Frica si neincrederea vor scurtcircuita mediul de business daca va fi aprobata modificarea din proiectul Codului fiscal care arata ca, printr-o simpla achizitie, o firma sau o persoana poate fi considerata ca a participat la evaziune fiscala. Cum se ajunge la o astfel de concluzie? Potrivit proiectului amintit, organele fiscale dau verdictul ca respectivul „stia sau ar fi trebuit sa stie ca operatiunea invocata pentru a justifica dreptul de deducere a TVA era implicata in evaziunea fiscala savarsita de furnizor/prestator sau de o alta persoana impozabila care a intervenit in amonte sau in aval in lantul de livrari /prestari“. Prin urmare, cumparatorul pierde dreptul de deducere a TVA. Codul fiscal include déjà prevederi clare privind pierderea dreptului de deducere pentru tranzactiile cu firme inactive.

Insa, spre deosebire de reglementarile existente, modificarea propusa aduce o suprareglementare imposibil de respectat pentru ca nu se refera doar la achizitiile directe, ci la tot lantul tranzactional in care pot fi zeci sau sute de firme. De fapt, propunerea transpune in proiectul de lege cazuri din practica organelor de control care au generat abuzuri. De exemplu, in timpul controalelor, inspectorii verifica situatia furnizorilor. Chiar daca achizitiile de la acestia au fost facute respectand toate cerintele legale, faptul ca unul dintre ei a devenit ulterior inactiv sau a disparut pur si simplu, duce la anularea dreptului de deducere. Mai mult, inspectorii tind sa taie deducerile inclusiv atunci cand nu furnizorul direct, ci oricare dintre furnizori, in amonte sau in aval, este evazionist. In acest mod, recupereaza banii nu de la cel care a pagubit statul, ci de la contribuabilii corecti. Abuzul este evident, atata timp cat fraudatorii au putut face tranzactii in baza unui cod de TVA acordat chiar de Fisc.

Care sunt consecintele?

Pe langa pierderea banilor, apar si alte probleme atunci cand o firma este considerata parte a evaziunii, cum ar fi: blocarea conturilor si/sau a activelor prin luarea de masuri asiguratorii in cazul in care dreptul de deducere este anulat de un control al Antifraudei Fiscale sau chiar a activitatii pana la finalizarea unei inspectii fiscale – care are loc dupa controlul Antifraudei, dar care nu are termen precis pentru declansare -, sau sesizarea organelor penale. „Este ignorata buna credinta a contribuabililor care poate fi dovedita atat cu plata facturilor, cat si cu documente justificative in limitele impuse de Codul fiscal – facturile, codul de TVA al furnizorului, existenta fizica a bunurilor etc. – si, nu in ultimul rand, sunt afectate relatiile de business, pentru ca multe companii vor refuza sa mai incheie, de exemplu, tranzactii cu parteneri de afaceri noi, al caror istoric nu il cunosc“, spune Eugenia Ion, tax consultant Contexpert.

„Curtea Europeana de Justitie, care are o jurisprudenta constanta si in ceea ce priveste frauda in materie de TVA, considera ca dreptul de deducere al unui contribuabil nu poate fi afectat daca nu stia sau nu ar fi avut cum sa stie ca este implicat intr-o frauda de TVA. Este extrem de grav ca autorii Codului lasa la latitudinea organelor fiscale dreptul de a aprecia daca un contribuabil stia sau ar fi trebuit sa stie. Este o evidenta depasire a atributiilor acestora. Stabilirea unei astfel de situatii de fapt este clar de competenta instantelor judecatoresti sesizate de organele de cercetare penala“, arata Ruxandra Jianu, partener Biris Goran. In prezent, proiectul Codului fiscal se afla in dezbaterea parlamentara, urmand sa fie votat pana la sfarsitul actualei sesiuni care se incheie in iunie.

Organul fiscal competent poate refuza dreptul de deducere a TVA pentru achizitiile unei persoane impozabile daca respectiva persoana impozabila stia sau ar fi trebuit sa stie ca, prin achizitia sa, participa la o operatiune implicata in evaziune fiscala privind TVA, aceasta fiind considerata ca a participat la evaziunea fiscala, indiferent daca obtine sau nu obtine un avantaj din revanzarea bunurilor sau din utilizarea serviciilor in cadrul operatiunilor impozabile efectuate de aceasta in aval. Revine organelor fiscale competente sarcina sa stabileasca elementele obiective care permit sa se concluzioneze ca persoana impozabila stia sau ar fi trebuit sa stie ca operatiunea invocata pentru a justifica dreptul de deducere a TVA era implicata in evaziunea fiscala savarsita de furnizor/prestator sau de o alta persoana impozabila care a intervenit in amonte sau in aval in lantul de livrari /prestari. – art. 11 alin. 12 din proiectul Codului Fiscal