Noutati / Publicatii

 

Din ce in ce mai multi romani isi fac PFA-uri pentru activitati independente. Expertii consultati de EVZ va spun cum pot deconta unele dintre cele mai importante cheltuieli: cele cu benzina si reparatiile masinii.

logo-evz

„Lucrez pentru o firma cu contract PFA. Fac naveta cu masina personala 100 kilometri zilnic. Se deconteaza benzina?”, ne intreaba Izabela N., care locuieste in apropiere de Bucuresti. Cautarile pe internet pe acest subiect nu sunt relevante, din cauza faptului ca legislatia la acest capitol s-a modificat de mai multe ori din 2008 incoace. Specialistii consultati de EVZ spun ca, in primul rand, PFA trebuie sa incheie un contract de comodat cu persoana fizica pentru a primi dreptul gratuit de a utiliza autovehiculul. „Fara existenta unui contract de inchiriere/ comodat incheiat, nu se pot deduce cheltuielile efectuate in legatura cu un autoturism”, subliniaza Andreea Steinhart, partener taxe la Contexpert.

Atentie, daca alegeti varianta incheierii unui contract de inchiriere auto intre persoana fizica si PFA, va trebui sa-l declarati la Fisc si sa platiti impozit pe venit si contributie la sanatate, in baza sumelor facturate.

Cheltuieli deductibile

Potrivit Codului Fiscal, cheltuielile cu autoturismul, in aceste conditii, sunt deductibile in proportie de doar 50%, daca masina este folosita si in interesul personal al proprietarului. „In categoria cheltuielilor ce pot fi decontate sunt cuprinse: combustibilul, reparatiile, intretinerea auto. Legat de asigurarile aferente autoturismului, acestea nu sunt admise la deducere, tinand cont ca documentele sunt emise pe numele persoanei fizice, proprietarul auto”, afirma expertul citat.

Conform Andreei Steinhart, din masuri de prudenta, este bine ca aceasta limitare sa fie aplicata in cazul utilizarii autoturismului propriu, „deoarece se presupune ca persoana fizica care acorda drept de utilizare PFAului propriu va avea cheltuieli efectuate si in scop personal, fiind greu de separat consumul propriu de consumul PFA-ului”.

Conditii pentru decontarea 100% a benzinei

Codul Fiscal prevede cateva conditii pentru deducerea integrala. Aceasta se aplica pentru: vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat; vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii; cele pentru taximetrie; pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi; precum si vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.

Pentru a deduce cheltuielile cu reparatiile si intretinerea autovehiculului, fie 50%, fie 100%, trebuie atasate documente justificative precum facturi de reparatii si piese auto emise catre PFA, devize de lucrari si orice alte documente care atesta serviciile efectuate.

Atentie, daca „documentele pentru justificarea cheltuielilor sunt emise pe numele companiei beneficiare a serviciilor efectuate de PFA, nu se poate exercita dreptul de deducere nici in cazul PFA, nici in cazul entitatii beneficiare, deci nu este o solutie recomandata”, spune specialistul Contexpert.

Cum se face foaia de parcurs

Una dintre conditiile pentru deducerea 100% a combustibilului este intocmirea foii de parcurs care contine urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, numarul de kilometri parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs. „Din pacate, Ministerul de Finante nu a publicat si un model al acestui document, fiind emise doar linii directoare legate de intocmirea lui”, precizeaza specialistul de la Contexpert. Foaia de parcurs este documentul care poate justifica utilizarea totala sau partiala a autoturismului in interesul activitatii economice.