Noutati / Publicatii

 

Presiuni pe salariile IT-istilor. Este de asteptat un exod precum al medicilor

digi_24_ro_hd

Veniturile programatorilor care lucreaza ca persoane fizice autorizate risca sa scada cu 40%. Regulile pentru PFA sunt mai drastice si exista riscul ca banii incasati sa fie considerati salarii, situatie in care sunt platite contributii din urma.

Aceasta „pedeapsa” poate fi evitata, daca IT-istii care lucreaza ca persoane fizice autorizate sunt trecuti pe cartea de munca. Nu mai platesc contributii din urma, dar le platesc de acum incolo. Ceea ce este un efort financiar suplimentar pentru companii. Iar cele care nu vor fi dispuse sa il suporte, probabil ca vor ramane fara cei mai buni angajati. Pentru ca IT-istii sunt foarte mobili. Se duc foarte usor acolo unde sunt salariile mai mari.

PFA-ul a devenit in ultima perioada una dintre formele preferate pentru remunerarea programatorilor. Contributiile sunt mai mici decat la cartea de munca. Persoanele fizice autorizate platesc un impozit pe profit de 16%, o contributie de sanatate de 5,5% din venitul net si o contributie de asigurari sociale de 26%, de care pot sa scape daca au si un contract de munca, fie el si part-time.

Insa Fiscul vrea sa demonstreze ca de fapt multe persoane fizice autorizate sunt de fapt angajati. Si incearca sa convinga firmele sa renunte la PFA-uri si sa incheie contracte de munca.

Patronii din sectorul IT vor avea de ales. Fie le ofera IT-istilor salarii brute mari pe cartea de munca, astfel incat veniturile nete pe care le primeau ca persoane fizice autorizate sa nu scada; fie mentin salariile brute la acelasi nivel ca banii oferiti sub forma de PFA, situatie in care veniturile IT-istilor vor scadea cu 40%, dupa calculele Contexpert.

Companiilor IT mici le va fi astfel mult mai greu sa isi pastreze programatorii buni. Daca acestia se vor trezi cu veniturile taiate cu 40%, fie isi vor cauta de munca la marile companii, fie peste hotare.

Un studiu Brainspotting arata ca 28% dintre IT-isti sunt deja la al doilea loc de munca, aproape 23% la al treilea si 7% la a patra slujba. Reprezinta o forta de munca foarte mobila, care cauta mereu salarii mai mari stiind ca in Romania este un deficit de informaticieni.

In acelasi timp, nu ezita sa ceara beneficii extrasalariale. In Bucuresti, 64% dintre IT-isti vor asigurare medicala, 46% le cer angajatorilor sa le plateasca stagiile de pregatire profesionala, 43% vor un program de lucru flexibil, iar 25% cer bonuri de masa.

51% dintre programatori si dezvoltatori spun ca salariul si pachetul de beneficii financiare conteaza cel mai mult atunci cand aleg sa lucreze pentru o firma. Mai mult decat mediul si programul de lucru sau decat existenta unor programe de training. In Capitala, salariile pornesc de la 500 de euro pe luna pentru IT-istii incepatori si ajung la 3.000 de euro pentru managerii IT.

Cei de la Contexpert estimeaza ca, daca veniturile IT-istilor vor fi diminuate de legislatia PFA-urilor, Romania risca un exod asemanator celui din domeniul medical.

Romania are in prezent aproximativ 100.000 de specialisti IT.

_____________________________________________________________

Alte aparitii in presa:

Investitorii in afaceri mici sunt rasplatiti cu scutiri de impozite

Taxarea bacsisului invita la frauda

Codul fiscal prezuma ca toti contribuabilii sunt vinovati de evaziune fiscala

 

Dintre serviciile Contexpert:

Inregistrare in scop TVA

Audit 

Expertiza contabila

Salarizare

Inventariere