Noutati / Publicatii

 

Proiect Finante: Supraimpozitarea poate ajunge pana la 40%, in urma controalelor fiscului

logo Capital

Supraimpozitarea companiilor prin aplicarea unei penalitati de 5% sau 25% din obligatiile descoperite de controalele fiscului ca nedeclarate este prevazuta in proiectul Codului de procedura fiscala. Cumulata cu dobanzile de intarziere, penalitatea creste suma calculata de inspectori cu 40% intr-un an.

“Sumele stabilite suplimentar de organele de control se vor supraimpozita. De exemplu, daca vin in control si stabilesc o diferenta suplimentara de impozit pe profit de 100.000 lei, iar suma declarata initial de contribuabil a fost de 490.000 lei, se vor plati dobanzi si penalitati de intarziere 14,6% pe an (14.600 lei) si penalitate de nedeclarare de 25% (25.000 lei). Prin urmare, intr-un singur an suma platita pentru nedeclararea celor 100.000 lei va ajunge la 39.600 lei,  adica 39,60% din suma nedeclarata”, explica Sorin Istrate, Managing Partner, Contexpert.

Practica a demonstrat ca inspectiile fiscale se incheie, de obicei, cu noi obligatii de plata. Inspectorii constata, frecvent, ca firmele nu au calculat si nu au achitat corect taxele. Mediul de afaceri considera situatia abuziva si o pune, in principal, pe seama a doua cauze: legislatia fiscala este interpretabila si procedurile dupa care se desfasoara controalele sunt neunitare.

In schimb, Ministerul de Finante crede ca penalitatea are „rolul de a aplica un tratament echitabil raportat la comportamentul contribuabililor, in sensul diferentierii celor care declara corect, dar nu platesc, de cei care nu declara”.

Aceasta penalitate este o idee mai veche a Finantelor si a aparut, in 2014, in alte doua proiecte retrase ulterior. Intr-una dintre notele de fundamentare de anul trecut, autoritatile recunosteau riscurile pe care le genereaza penalitatea  si precizau ca aceasta “nu se aplica daca diferenta este in legatura cu interpretarea de catre contribuabil a unor prevederi fiscale evident neclare“. In actuala forma a proiectului, se mentioneaza ca „pentalitatea de nedeclarare, precum si penalitatea de intarziere,  nu se aplica atunci cand diferentele de impozite rezulta ca urmare a aplicarii interpretarii data de administratia fiscala in situatia fiscala in cauza, interpretare care rezulta din documente publice precum: circulare, instructiuni, indrumari metodologice”.

Cat sunt penalitatile?

Penalitatea de nedeclarare este de 5% din taxele nedeclarate daca suma stabilita de control nu depaseste 25% din valoarea taxei  declarate si 25% din taxele nedeclarate daca suma stabilita de control depaseste 25% din valoarea taxei declarate.

Penalitatea este plafonata la 1.000.000 lei. Limita nu se aplica daca sumele nedeclarate sunt rezultate din savarsirea unor fapte de evaziune fiscala. Penalitatea se majoreaza cu 100% daca nedeclararea are ca rezultat savarsirea unor fapte de evaziune fiscala potrivit Legii nr. 241/2005.

Pe de alta parte, penalitatea se reduce cu 75% daca obligatiile fiscale principale stabilite prin decizie se sting prin plata sau compensare pana la termenul de plata prevazut de Codul de procedura fiscala sau sunt esalonate la plata, in conditiile legii.

Conform proiectului, dobanda de intarziere a obligatiilor fiscale urmeaza sa scada la 0,02%, pe zi fata de 0,03% in prezent insemnand un nivel anual de 7,3% la care se adauga si penalitatile de intarziere de 7,3% anual, rezultand un nivel total al accesoriilor de 14,6%.