Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

Exceptarea profesiilor libere de la reincadararea ca activitati dependente a fost eliminata

Hotararea de guvern aprobata azi privind normele de aplicare a Codului Fiscal elimina articolul care excepta profesiile libere si drepturile de autor de la reconsiderarea lor ca activitati dependente. Este vorba de articolul din normele metodologice dat in aplicarea art. 7 din Codul fiscal. Acest articol prevedea ca:

“O activitate poate fi reconsiderata, potrivit criteriilor prevazute la art. 7 alin. (1) pct. 2.1 din Codul fiscal, ca activitate dependenta, in cazul in care raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitatea nu reflecta continutul economic al acestuia. Activitatile desfasurate in mod independent, in conditiile legii, care genereaza venituri din profesii libere, precum si drepturile de autor si drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1 si 2.2 din Codul fiscal.”

Reconsiderarea activitatilor independente ca activitati dependente este un subiect pe agenda guvernului. In urma cu o saptamana, guvernul a aprobat un proiect de lege care urmeaza sa fie aprobat de parlament prin care care sunt anulate datoriile persoanelor cu activitati independente – activitati comerciale, profesii libere, drepturi de autor – carora le-au fost reconsiderate veniturile ca salarii, in urma controalelor ANAF.

In proiectul de Cod fiscal, aflat in parlament, este modificat si articolul 7 care defineste activitatile independente si activitatile dependente. Conform proiectului de Cod fiscal, art. 7 prevede ca:

“In intelesul prezentului cod, cu exceptia titlurilor VII si VIII, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:

1. activitate dependenta – orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare generatoare de venituri;

2. activitate dependenta la functia de baza – orice activitate desfasurata in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, declarata angajatorului ca functie de baza de catre angajat; in cazul in care activitatea se desfasoara pentru mai multi angajatori, angajatul este obligat sa declare numai angajatorului ales ca locul respectiv este locul unde exercita functia pe care o considera de baza;

3. activitate independenta – orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste majoritatea dintre urmatoarele criterii:

3.1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a desfasurarii activitatii, a locului de desfasurare a acesteia si a programului de lucru;

3.2. activitatea poate fi desfasurata pentru unul sau mai multi clienti;

3.3. riscul inerent activitatii desfasurate este asumat de contribuabil;

3.4. activitatea se poate desfasura prin utilizarea cu preponderenta a patrimoniului afacerii, prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice, in functie de specificul activitatii;

3.5. desfasurarea activitatii se realizeaza direct sau cu personalul angajat in conditiile legii.”

 

« Arhiva noutati legislative