Noutati / Publicatii

 

Filter:

  • > Sterge filtre

 

Arhiva noutati legislative

M.O. 1041/28.12. - Ordin nr. 2217/2006 din 22/12/2006 privind organizarea evidentei in scopul taxei pe valoarea adaugata, conform art. 156 alin. (1)-(3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare.

In prezentul ordin se propun modele orientative ale jurnalelor si registrelor de TVA. Acesteanu sunt insa formulare tipizate stabilite de Ministerul Finantelor Publice. Fiecare persoana impozabila poate sa-si stabileasca modelul documentelor pe baza carora determina taxa colectata si taxa deductibila, conform specificului propriu de activitate, cu conditia ca elesa contina informatiile minimale specificate in acest ordin.
Jurnalele se vor intocmi astfel incat sa permita stabilirea cu usurinta a urmatoarelor elemente:
a) valoarea totala, fara taxa, a tuturorlivrarilor de bunuri si/sau a prestarilor de servicii efectuate,evidentiata distinct pentru: livrarile intracomunitare de bunuri scutite; exporturile de bunuri si alte operatiuni scutite de taxa; operatiunile care nu au loc in Romania; livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii taxabile si carora li se aplica cote diferite de taxa.;
b) valoarea totala, fara taxa, a tuturor achizitiilor,evidentiata distinct pentru: bunuri mobile corporale; servicii; bunuri de capital; achizitii intracomunitare de bunuri; importuri pentru care persoana impozabila nu face plata efectiva a taxei pe valoarea adaugata la organele vamale; celelalte operatiuni pentru care persoana impozabila este obligata la plata taxei;
c) taxa colectata ;
d) taxa totala deductibila si taxa dedusa ;
e) calculul taxei deduse provizoriu pentru fiecare perioada fiscala, a taxei deduse efectiv pentru fiecare an calendaristic si al ajustarilor efectuate, atunci cand dreptul de deducere se exercita pe baza de pro-rata.

Evidentierea bunurilor transportate de persoana impozabila sau de alta persoana in contul acesteia in afara Romaniei, dar in interiorul Comunitatii pentru operatiunile prevazute la art. 128 alin. (12) lit. f)-h) din Codul fiscal, cu exceptia situatiilor in care se aplica masurile de simplificare aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice, se face in registrul nontransferurilor de bunuri.

Persoanele impozabile care primesc in Romania bunuri in scopul expertizarii sau pentru efectuarea de lucrari asupra acestor bunuri vor trebui sa tina registrul bunurilor primite.

Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata conform art. 153 din Legea nr. 571/2003, au obligatia sa depuna semestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare incheierii semestrului, la organul fiscal de care apartin, lista in format electronic a facturilor emise pentru livrarile si prestarile efectuate catre cumparatori/beneficiari din tara. Lista va cuprinde, pentru fiecare factura emisa, numarul si data emiterii, denumirea si codul de inregistrare al cumparatorului/beneficiarului, valoarea tranzactiei si taxa pe valoarea adaugata aferenta.
_x000D_

« Arhiva noutati legislative