Angajatorii care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca pot acorda, in conditiile legii, tichete de vacanta.
Tichetele de vacanta se vor acorda salariatilor in limitele sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat, potrivit legii. Angajatorul impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite si reprezentative la nivelul unitatii sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc de comun acord emitentul tichetelor de vacanta cu care vor contracta prestarea serviciilor corespunzatoare.
Nivelul maxim al sumelor ce pot fi acordate sub forma de tichete de vacanta este contravaloarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal.
Angajatorii pot acorda tichete de vacanta numai in cazul in care in anul fiscal anterior au obtinut profit sau venit, dupa caz. Totodata, angajatul care beneficiaza de tichete de vacanta nu mai poate beneficia de prima de vacanta in cursul anului fiscal.
Sumele corespunzatoare tichetelor de vacanta acordate de catre angajator sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, respectiv la calculul impozitului pe venit, in limita a 6 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata pentru fiecare angajat, pe an calendaristic, iar pentru salariat sunt scutite de plata impozitului pe venituri si a impozitelor sociale aferente. Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este stabilit prin hotarare a Guvernului. Astfel, potrivit HG 1051/2008, salariul minim brut pe tara in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2009 este de 600 lei.
Valoarea tichetelor de vacanta acordate salariatilor nu se ia in calcul nici pentru angajator, nici pentru angajat la stabilirea drepturilor si obligatiilor care se determina in raport cu venitul salarial si nu reprezinta venit salarial pentru angajat.
Tichetul de vacanta are o perioada de valabilitate de un an de la data emiterii si poate avea valori nominale de 10, 20, 30, 40 si 50 lei.
In termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se vor emite normele metodologice de aplicare a acesteia.
Ordonanta prevede si o serie de contraventii si sanctiuni, astfel:
acceptarea de catre unitatea afiliata spre comercializare a tichetelor de vacanta de catre alte persoane decat titularul tichetului de vacanta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei
acceptarea de catre unitatile de turism de tichete de vacanta pentru achizitionarea de servicii care nu indeplinesc conditiile pachetului minim de servicii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 10.000 lei si retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licentei de turism;
constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei fapta unitatii afiliate de a da rest in bani la tichetele de vacanta.