Actul normativ stabileste punctual pentru ce categorii de venit platitorii au obligatia de a calcula, retine si vira impozit prin retinere la sursa de 10% conform art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal (care prevede veniturile platite din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent). Este vorba despre urmatoarele tipuri de contracte:
Platitorii de venit care efectueaza plati catre persoanele fizice care desfasoara activitati independente fiind organizate ca PFA, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, precum si catre persoanele fizice care realizeaza venituri din profesii libere, individual sau intr‐o forma de asociere nu au obligatii privind calculul, retinerea si virarea impozitului reprezentand plata anticipata in contul impozitului anual datorat de beneficiarii de venit, cu exceptia contractelor prevazute la aliniatul precedent.
Ca si pana acum, platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala sau din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara (venituri prevazute la art. 52 alin. (1) lit a) si c) din Codul fiscal) au obligatia de a calcula, retine la sursa si vira impozitul reprezentand plati anticipate.
In cazul platitorilor de venit persoane fizice sau juridice, precum si alte entitati fara personalitate juridica care efectueaza plati catre asocierile fara personalitate juridica sau persoane juridice care aplica principiul transparentei fiscale, nu au obligatia calcularii, retinerii la sursa si virarii impozitului reprezentand plata anticipata.