Potrivit modificarilor, pentru calcularea contributiei datorate de angajator la fondul de risc, a fost inlocuita sintagma „fond total de salarii brute” cu „venitul brut realizat lunar”, acesta fiind definit in conformitate cu punctul 19 din Ordinul 340/2001 privind aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii 19/2000. Astfel, prin sintagma venitul brut realizat lunar se intelege totalitatea veniturilor in bani sau in natura, indiferent de fondurile din care acestea se achita, realizate de asiguratii care se afla in una sau mai multe dintre situatiile de la art. 5 alin. (1) pct. I si II din lege. In venitul brut realizat de aceste categorii de persoane sunt incluse si acele venituri in bani sau in natura care sunt obtinute ca urmare a desfasurarii unor activitati remunerate, in folosul unor entitati, altele decat angajatorul/angajatorii la care se deruleaza activitatea de baza.
Au aparut si modificari privind depunerea declaratiei lunare prevazuta la art. 3 din Normele metodologice. Astfel, aceasta se va depune de catre angajator la sediul casei teritoriale de pensii pe raza careia acesta isi are sediul social si nu unde angajatorul isi desfasura activitatea, asa cum era prevazut anterior.
Referitor la indemnizatiile pentru incapacitate de munca si boli profesionale, in continuare acestea se vor calcula si plati de catre angajatori, fiind deduse din contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale. In plus, aceste indemnizatii vor fi platite de catre angajator si asiguratilor pentru care a intervenit suspendarea de drept a raporturilor de munca ori de serviciu, ca urmare a incapacitatii temporare de munca datorate unui accident de munca sau unei boli profesionale.
Baza de calcul a indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca reprezinta:
media veniturilor brute realizate lunar de catre salariat in ultimele 6 luni, anterioare manifestarii riscului; in cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca o constituie media veniturilor brute realizate lunar pe baza carora s-a achitat contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale;
in cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de o luna, baza de calcul a indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca o constituie venitul lunar brut din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia;
Totodata, se stabileste si metodologia de calcul a indemnizatiilor pentru trecerea temporara in alt loc de munca atunci cand stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni sau mai mic de o luna.
Salariul mediu brut care va fi utilizat la acordarea compensatiei pentru atingerea integritatii va fi salariul mediu brut pe economie comunicat de Institutul National de Statistica pentru luna in care s-a produs accidentul de munca sau pentru luna in care s-a declarat boala profesionala, dupa caz. Compensatia pentru atingerea integritatii se acorda de casa teritoriala de pensii care a inregistrat cererea, urmand ca decontarea sa se faca cu casa teritoriala de pensii care a inregistrat accidentul de munca/boala profesionala.
A fost modificata si procedura privind comunicarea accidentelor de munca. Astfel, comunicarea evenimentelor urmate de incapacitate temporara de munca, invaliditate sau deces, al caror caracter de munca a fost confirmat, se face obligatoriu de angajator catre casa teritoriala de pensii pe raza careia s-a produs evenimentul, precum si catre casa teritoriala de pensii pe raza careia angajatorul isi are sediul social si va cuprinde urmatoarele documente:
formular pentru inregistrare a accidentelor de munca – FIAM;
proces-verbal de cercetare a accidentului de munca.