M.O. 285/22.04 - O.U.G. nr. 37/2011 din 13/04/2011 pentru modificarea si completarea legii contabilitatii nr. 82/1991 si pentru modificarea altor acte normative incidente
Principalele modificari aduse legii contabilitatii se refera la:
- eliminarea obligativitatii intocmirii siituatiilor financiare anuale de catre subunitatile deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European; aceste subunitati au totusi obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie, fara insa sa mai intocmeasca situatii financiare anuale;
- introducerea posibilitatii pentru anumite persoane juridice de a opta pentru un sistem simplificat de contabilitate ce urmeaza sa fie aprobat prin ordin al ministrului finantelor publice. Astfel, pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate persoanele care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro.
Prin sistem simplificat de contabilitate se intelege un set de reguli de baza privind evaluarea, inregistrarea elementelor patrimoniale utilizand un plan de conturi simplificat si prezentarea acestora in situatiile financiare anuale ce cuprind bilant si cont de profit si pierdere simplificate, avand in vedere si prevederile comunitare in domeniu.
Incadrarea in criteriile de marime se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale, respectiv a balantei de verificare, incheiate la finele exercitiului financiar precedent, utilizandu-se cursul de schimb valutar comunicat de B.N.R., valabil la data incheierii aceluiasi exercitiu financiar.
Pentru aceste entitati, contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, situatie in care raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestor persoane fizice. Aceste persoane fizice pot semna si situatiile financiare anuale si raportarile contabile impreuna cu administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii entitatii.
- introducerea obligativitatii pastrarii pe suporturi tehnice timp de 10 ani a datelor inregistrate in contabilitate de catre persoanele care utilizeaza sistemele informatice de prelucrare automata a datelor. In toata aceasta perioada, aceste personane au obligatia sa asigure autoritatilor fiscale accesul la datele pastrate pe suporturile tehnice;
- clarificarea obligatiile ce le revin persoanelor care opteaza pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic. Astfel, aceste persoane sunt obligate sa intocmeasca si sa depuna raportari contabile anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice in termen de 150 de zile de la data terminarii exercitiului financiar ales.
Inainte de aplicarea unui exercitiu financiar diferit fata de anul calendarstic, aceste entitati au obligatia sa instiinteze in scris unitatea teritoriala a Ministerului Finantelor Publice despre exercitiul financiar ales, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de inceputul exercitiului financiar ales.
Cu exceptia cazurilor in care persoana juridica straina sau societatea-mama straina isi schimba data de raportare ori au loc operatiuni de reorganizare, potrivit legii, data aleasa pentru intocmirea de situatii financiare anuale nu poate fi modificata de la un exercitiu financiar la altul.
- simplificarea situatiilor financiare pentru persoanele juridice fara scop patrimonial. Astfel, acestea vor intocmi situatii financiare anuale, care se vor compune din bilant si contul rezultatului exercitiului, nemaifiind obligate sa intocmeasca notele explicative si politicile contabile.
- introducerea in categoria persoanelor juridice de interes public a organizatiilor fara scop patrimonial care primesc finantari din fonduri publice, acestea avand astfel obligatia auditarii situatiilor financiare anuale;
- introducerea unor raportari contabile anuale ce urmeaza sa fie aprobate prin ordin pentru persoanele juridice aflate in lichidare, aceste situatii urmand sa fie depuse in termen de 90 de zile de la incheierea fiecarui an calendaristic, la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice. Anterior, aceste entitati aflate in lichidare depuneau doar declaratia ca nu au desfasurat activitate, nefiind obligate sa depuna situatii financiare anuale;
- precizarea ca trebuie depuse la Ministerul Finantelor Publice si situatiile financiare anuale intocmite in vederea efectuarii operatiunilor de fuziune, divizare sau a lichidarii persoanelor juridice;
- au fost introduse noi contraventii si sanctiuni pentru:
- nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice cu privire la aprobarea politicilor si procedurilor contabile prevazute de legislatie se sanctioneaza cu amenda de la 300 la 4.000 lei
- nerespectarea prevederilor cu privire la organizarea si conducerea contabilitatii se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 10.000 lei.
- a crescut amenda pentru nerespectarea obligatiei privind auditarea, conform legii, a situatiilor financiare anuale si a situatiilor financiare anuale consolidate, noua amenda fiind cuprinsa intre 30.000 lei si 40.000 lei. Anterior, amenda era cuprinsa intre 400 si 5.000 lei.
Prezenta O.U.G. a adus modificari si legii societatilor comerciale in sensul ca societatile care nu au depus situatiile financiare anuale in cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale nu mai pot fi dizolvate la cererea oricarei persoane interesate sau a O.N.R.C. Aceasta prevedere nu se aplica actiunilor aflate in curs de solutionare la data intrarii in vigoare a prezentei O.U.G.
« Arhiva noutati legislative