Pot fi parteneri de practica institutiile centrale ori locale sau orice alta persoana juridica din Romania, dintr-o tara participanta la programul „Invatare pe tot parcursul vietii”, intr-un proiect finantat din Fondul Social European.
Durata stagiului este de minimum o saptamana si de maximum 12 luni, calculate pe parcursul intregului ciclu de studii de licenta sau de masterat.
Inainte de inceperea stagiului de practica va fi incheiata o conventie-cadru privind efectuarea stagiului de practica intre organizatorul de practica, partenerul de practica si practicant, al carei model este prevazut in anexa nr. 2, care face parte integranta din acest ordin.
Stagiul de pregatire practica poate fi efectuat in una din urmatoarele conditii:
in cadrul unui contract de munca, cei doi parteneri putand sa beneficieze de prevederile Legii nr. 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor;
in orice alta forma care nu presupune incheierea unui contract de munca;
in cadrul unui proiect finantat prin Fondul Social European;
in cadrul altor proiecte de finantare.
In cazul angajarii ulterioare, perioada stagiului nu va fi considerata ca vechime in situatia in care conventia nu se deruleaza in cadrul unui contract de munca.
Practicantul nu poate pretinde un salariu din partea partenerului de practica, cu exceptia situatiei in care practicantul are statut de angajat. Partenerul de practica poate totusi acorda practicantului o indemnizatie, gratificare, prima sau avantaje in natura (plata transportului de la si la locul desfasurarii stagiului de practica, tichete de masa, acces la cantina partenerului de practica etc), daca acestea sunt prevazute in conventia-cadru.