Dintre noutati amintim:
1. Se abroga prevederea potrivit careia contribuabilii care inregistrau o cifra de afaceri anuala de pana la echivalentul in lei a 50.000 euro nu erau obligate sa aiba contabilitatea organizata in compartimente distincte, cu personal calificat incadrat, sau contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice autorizate, raspunderea pentru tinerea contabilitatii revenindu-i administratorului sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective. Prin urmare, orice entitate obligata sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie, trebuie sa aiba personal calificat incadrat sau sa incheie contract de prestari servicii contabile.
2. Pe langa faptul ca raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective, raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului-sef sau altei persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie, impreuna cu personalul din subordine. in cazul in care contabilitatea este condusa pe baza de contract de prestari de servicii, incheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale CECCAR raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora, potrivit legii si prevederilor contractuale
3. Pierderea contabila reportata se poate acoperi si din primele de capital, pe langa profitul exercitiului financiar si cel reportat, rezerve si capital social, asa cum era prevazut pana acum.
4. Termenul de intocmire a situatiilor financiare anuale consolidate este de 8 luni de la incheierea exercitiului financiar al societatii-mama (societatea mama are obligatia de a intocmi atat situatii financiare anuale pentru propria activitate, cat si situatii financiare anuale consolidate, in conditiile prevazute de reglementarile contabile aplicabile).
5. Termenele pentru intocmirea situatiilor financiare anuale sunt urmatoarele:
a) pentru societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar;
b) pentru celelalte persoane, 120 de zile de la incheierea exercitiului financiar.
6. In afara de obligativitatea publicarii la oficiul registrului comertului a situatiilor financiare anuale, persoanele juridice care organizeaza contabilitatea in partida dubla vor depune situatiile financiare si la unitatile teritoriale ale Ministerului Economiei si Finantelor, cu exceptia societatilor comerciale.
Societatile comerciale vor depune la unitatile teritoriale ale Ministerului Economiei si Finantelor o raportare anuala, al carei continut se stabileste prin ordin al ministrului economiei si finantelor. Aceasta raportare se depune in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar, insotita de dovada predarii situatiilor financiare anuale la oficiul registrului comertului, pentru publicare.
7. Pentru exercitiile financiare ale anilor 2007 si 2008, societatile comerciale vor depune la unitatile teritoriale ale Ministerului Economiei si Finantelor un exemplar al situatiilor financiare, in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiilor financiare respective. Societatile comerciale care de la constituire nu au desfasurat activitate, precum si cele aflate in lichidare, potrivit legii, vor depune o declaratie in acest sens, in termen de 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar.
8. Termenul de pastrare a situatiilor financiare a fost redus de la 50 ani la 10 ani.
_x000D_