Prezenta Ordonanta, ale carei prevederi vor intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2008, aduce modificari si completari cu privire la urmatoarele acte normative:
1. Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale
Baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale in cazul asiguratilor o constituie venitul brut realizat lunar, sau venitul lunar asigurat, inscris in declaratia sau in contractul de asigurare sociala, sau in cazul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala. Notiunea de „venituri salariale (sau de natura salariilor) brute realizate lunar” este inlocuita cu cea de „venit brut realizat lunar”, in definirea bazei de calcul a contributieie individuale.
Privind baza de calcul a contributiei angajatorului la asigurari sociale, prezenta Ordonanta abroga plafonarea acesteia la produsul dintre numarul mediu al asiguratilor din luna pentru care se calculeaza contributia si valoarea corespunzatoare a 5 salarii medii brute. Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale datorate de catre angajator o constituie suma veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale
Contributia de asigurari sociale se datoreaza si asupra sumelor reprezentand prestatii de asigurari sociale care se suporta din fondurile angajatorului si care se platesc direct de acesta.
Din momentul inceperii activitatii de colectare pentru sistemul fondurilor de pensii administrate privat contributia la fondul de pensii, care este parte din contributia individuala de asigurari sociale datorata la sistemul public de pensii, se vireaza de catre CNPAS fondurilor de pensii administrate privat.
CNPAS transmite catre ANAF informatii cu privire la sumele care au fost virate fondurilor de pensii administrate privat, pe fiecare angajator, in vederea executarii creantelor bugetare, potrivit legii
2. Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale
Baza lunara de calcul la care angajatorul datoreaza contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale o constituie: suma veniturilor brute realizate lunar sau salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala. Se inlocuieste notiunea de „fond total de salarii brute lunare realizate” cu notiunea de „suma veniturilor brute realizate lunar”
Contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale nu se aplica si asupra sumelor reprezentand prestatii de asigurari sociale care se suporta din fondurile angajatorului si care se platesc direct de catre acesta, potrivit legii.
3. Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca
Baza de calcul a contributiei individualela bugetul asigurarilor pentru somaj, nu o mai reprezinta salariului de baza lunar brut, ci venitul brut realizat lunar.
Angajatorii au obligatia de a plati lunar o contributie la bugetul asigurarilor pentru somaj, a carei cota se aplica asupra sumei veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj.
4. Legea nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale
Angajatorii au obligatia de a plati lunar o contributie la Fondul de garantare in cota de 0,25%, aplicata asupra sumei veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca, potrivit legii
_x000D_