Prezenta norma stabileste reguli privind procedura si conditiile de instituire si de incetare a masurii de supraveghere speciala, respectiv de desemnare a Consiliului de supraveghere speciala si atributiile acestuia.
Ca urmare a controalelor efectuate, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private poate institui masura supravegherii speciale asupra administratorului unui fond de pensii administrat privat in vederea limitarii riscurilor si asigurarii redresarii fondului de pensii, in cazul in care deficientele constate nu impun retragerea autorizatiei administratorului sau a fondului de pensii administrat privat.
Prin deficienta se intelege situatia sau starea de fapt ori de drept constatata in urma controalelor efectuate de Comisie, care nu a fost remediata conform dispozitiilor Comisiei, in conditiile in care acesta a influentat sau ar putea influenta in mod negativ situatia financiara a fondului de pensii administrat privat ori ar prejudicia interesele participantilor.
In termen de 5 zile calendaristice de la data adoptarii deciziei, comisia notifica administratorului instituirea masurii supravegherii speciale.
Deficientele de ordin operational, financiar sau investitional sunt cele care pot atrage instituirea masurii de supraveghere speciala, iar perioada pe care aceasta se intinde nu poate fi mai mare de 6 luni. Comisia poate dispune prelungirea acesui termen o singura data cu cel mult inca 6 luni, pe baza rezultatelor analizelor intreprinse in primele 6 luni de spraveghere.
Supravegherea speciala se asigura prin Consiliul de supraveghere speciala format din minimum 3 specialisti din cadrul Comisiei, unul dintre acestia fiind presedintele Consiliului.
Administratorul aflat in situatia de supraveghere speciala are obligatia de a intocmi un plan de remediere a deficientelor constatate, care va fi supus atentiei Comisiei.
La propunerea Consiliului, supravegherea speciala va inceta daca deficientele, care au determinat instituirea acesteia, au fost inlaturate. De asemenea, Consiliul poate decide incetarea masurii de supraveghere speciala, retragerea autorizatiei de administrare a administratorului si retragerea autorizatiei fondului de pensii administrat privat daca planul de remediere al deficientelor cu toate modificarile si completarile a fost respins de catre Comisie sau daca se constata ca nu sunt conditii pentru redresarea activitatii.
Prezenta norma va intra in vigoare la 30 de zile calendaristice dupa publicare in Monitorul Oficial.