Metodologia de decontare electronica a platii datoriei vamale si a altor taxe si impozite prin mijloace informatice se aplica operatorilor economici, persoane juridice romane, care desfasoara operatiuni de import si declara marfurile la directiile judetene si a municipiului Bucuresti pentru accize si operatiuni vamale sau, dupa caz, la birourile vamale. Operatorii economici sunt clienti ai bancilor comerciale agreate de Banca Nationala a Romaniei, cu care Autoritatea Nationala a Vamilor are incheiate conventii.
Dupa efectuarea de catre operatorul economic a platii cuantumului fiecarui drept vamal de import si, dupa caz, a taxei si a impozitului aferente declaratiei vamale, banca comerciala, in intervalul de timp prevazut in conventie, pune la dispozitia directiei judetene sau a municipiului Bucuresti pentru accize si operatiuni vamale sau biroului vamal unde sunt declarate marfurile mesajele electronice. Fiecare mesaj este criptat si contine atat informatii din unul sau mai multe OPT-uri, cat si informatii de identificare a bancii comerciale. .
In situatia in care OPT-urile in format electronic nu au fost utilizate in vederea acordarii liberului de vama in ziua in care au fost emise si disponibilizate de catre banca comerciala, acestea nu mai pot fi utilizate in urmatoarele zile, urmand sa fie prezentate OPT-urile pe suport hartie.
La data intrarii in vigoare a prezentului Ordin se abroga Normelor metodologice privind procedura de decontare a datoriei vamale prin mijloace informatice, aprobate prin Decizia directorului general al Directiei Generale a Vamilor nr. 879/2002, conform carora procedura era doar experimental aplicata, de catre anumite birouri vamale.
_x000D_