M.O. 882/28.12 - Ordin nr. 2869/2010 din 23/12/2010 pentru modificarea si completarea unor reglementari contabile
Modificarea si completarea Ordinului 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene
- Tratamentul reducerilor de pret acordate ulterior facturarii se aplica si in cazul reducerilor comerciale legate de prestarile de servicii. In plus, potrivit precizarilor, in cazul in care reducerile comerciale reprezinta evenimente ulterioare datei bilantului, acestea se inregistreaza la data bilantului in contul 408 «Furnizori – facturi nesosite», respectiv contul 418 «Clienti – facturi de intocmit» si se reflecta in situatiile financiare ale exercitiului pentru care se face raportarea daca sumele respective se cunosc la data bilantului.
- Se aduc precizari privind reincadrarea mijloacelor fixe in conturi de stocuri. Astfel, transferul din cont de mijloace fixe in cont de stocuri poate fi efectuat daca si numai daca exista o modificare a utilizarii imobilizarii, evidentiata de inceperea modernizarii, in vederea vanzarii. Prin urmare, daca o entitate decide sa cedeze o imobilizare corporala fara a fi modernizata, aceasta continua sa o trateze ca imobilizare corporala pana la scoaterea sa din evidenta, si nu ca element de stoc. Modernizarea are semnificatia cheltuielilor ulterioare recunoscute ca o componenta a activului.
- La sfarsitul fiecarei luni se vor reevalua si creantele, respectiv datoriile, reflectate in conturile 481 «Decontari intre unitate si subunitati» si 482 «Decontari intre subunitati», avansurile acordate pentru imobilizari corporale si necorporale (conturile 232 «Avansuri acordate pentru imobilizari corporale» si 234 «Avansuri acordate pentru imobilizari necorporale»), avansurile acordate pentru cumparari de bunuri de natura stocurilor, respectiv primite pentru livrari de bunuri si prestari de servicii (contul 409 «Furnizori – debitori», respectiv contul 419 «Clienti – creditori»); depozitele bancare constituite in valuta (conturile 267 «Creante imobilizate» si 508 «Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate»).
- Se lamureste faptul ca in sectiunea “Date informative” din situatiile financiare creantele si datoriile exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, sunt asimilate creantelor si datoriilor in lei.
- In cazul marfurilor returnate de clienti in acelasi exercitiu financiar in care a avut loc operatiunea de vanzare, se vor corecta conturile 411 «Clienti», 707 «Venituri din vanzarea marfurilor», 607 «Cheltuieli privind marfurile» si 371 «Marfuri». In cazul in care marfurile returnate se refera la o vanzare efectuata in exercitiul financiar precedent, corectia se inregistreaza la data bilantului in contul 418 «Clienti – facturi de intocmit», respectiv contul 408 «Furnizori – facturi nesosite» si se reflecta in situatiile financiare ale exercitiului pentru care se face raportarea daca sumele respective se cunosc la data bilantului. Acelasi tratament se aplica si returului de produse finite vandute, corectandu-se conturile corespunzatoare, respectiv 701 «Venituri din vanzarea produselor finite», 711 «Venituri aferente costurilor stocurilor de produse» si 345 «Produse finite».”
- Se precizeaza tratamentul fondului comercial negativ in cazul situatiilor financiare individuale;
- Se introduc doua noi conturi: contul 1095 „Actiuni proprii reprezentand titluri detinute de societatea absorbita la societatea absorbanta” si contul 2677 „Obligatiuni achizitionate cu ocazia emisiunilor efectuate de terti”.
- Sunt redefinite/completate notiunile de parti legate
Modificarea si completarea Normelor metodologice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 3512/2008
Au fost aduse modificari privind inregistrarea operatiunilor economico-financiare de catre entitatile care au cifra de afaceri sub 35.000 euro.
Astfel, prin exceptie de la prevederile generale, entitatile care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro pot inregistra in contabilitate operatiunile economico-financiare la alte perioade decat lunar, dar nu mai tarziu de data pentru care se intocmesc declaratiile privind impozitul pe profit, respectiv data situatiilor financiare anuale sau a raportarilor contabile stabilite potrivit legii. Intrucat calculul si declararea impozitului pe profit/venit trebuie facute trimestrail, rezulta ca aceste entitati sunt obligate sa efectueze inregistrarile in contabilitate cel putin trimestrial.
In acest caz, inregistrarea in contabilitate se poate efectua pe baza documentelor justificative sau a unui centralizator in care sunt inscrise mai multe documente justificative al caror continut se refera la operatiuni de aceeasi natura si la aceeasi perioada, situatie in care documentele justificative se anexeaza la acesta.
In mod similar, inregistrarea in Registrul-jurnal si Cartea mare se efectueaza pentru aceeasi perioada.
Pentru determinarea plafonului de 35.000 euro se utilizeaza cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar precedent.
Aceste prevederi intra in vigoare incepand cu 1 ianuaroe 2011.
Totodata, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, entitatile care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro nu mai depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice raportari contabile in cursul exercitiului financiar. Pentru determinarea plafonului cifrei de afaceri se utilizeaza cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar precedent.
« Arhiva noutati legislative